Namigi prireditev: Zlatolaska in trije medvedi, Od Podlasice do Nočne ptice in Jani Kovačič

V Mariboru premiera lutkovne predstave za otroke od tretjega leta starosti in izbor kratkih animiranih filmov slovenskih avtorjev, v Ljubljani pa bo mogoče prisluhniti skladbam Aleksandra Kulisiewicza v izvedbi Janija Kovačiča.
Fotografija: Zlatolaska in trije medvedi Foto Boštjan Lah
Odpri galerijo
Zlatolaska in trije medvedi Foto Boštjan Lah

Četrtek, 21. novembra


ZA OTROKE
 

Zlatolaska in trije medvedi


Lutkovno gledališče Maribor, ob 18. uri

Premiera lutkovne predstave za otroke od tretjega leta starosti. Zlatolaska in trije medvedi, na ljudskih motivih temelječa zgodba, je nastala v 19. stoletju. Do danes je doživela številne predelave in interpretacije, njeni liki pa številne preobrazbe. Zlatolaska je v tokratni uprizoritvi radovedna deklica in z odprtimi očmi občuduje svet, ki jo obdaja. Občuduje metulje in cvetje, pa tudi poskočni zajček ne uide njenemu pogledu. Steče za njim, vendar se ji ne pusti ujeti. In tako se nenadoma znajde globoko v gozdu, kjer prebivajo medvedi …

Na prvi pogled preprosta zgodba otrokom ponudi spoznavanje razmerij in velikosti, hkrati pa ponudi številna vprašanja o smeli radovednosti in o mejah poseganja v intimni prostor drugih. Predstavo je režiral Silvan Omerzu, igrajo Barbara Jamšek, Vesna Vončina, Maksimiljan Dajčman in Gregor Prah.


FILM


Od Podlasice do Nočne ptice + Rok Predin


IntimniKino/GT22, Maribor, ob 19. uri

Martin Krpan Foto arhiv Strup produkcije
Martin Krpan Foto arhiv Strup produkcije


Gre za izbor kratkih animiranih filmov, sledil pa bo pogovor z enim izmed avtorjev, Rokom Predinom. Med filmi je večkrat nagrajena Nočna ptica Špele Čadež in kratki film Celica Dušana Kastelica, ki je prejel že več kot 50 nagrad po svetu. Zavrteli bodo tudi animirani prvenec Leona Vidmarja Slovo in film The Artist Roka Predina, ki bo kot najbolj prepoznaven mariborski animator tudi gost filmskega večera.

Zavrteli bodo še filme Martin Krpan Nejca Sajeta, Princ Ki-Ki-Do Grege Mastnaka, Koyaa in Divji ležalnik Kolje Saksida, film Podlasica Timona Ledra ter epizoda Pasavec filma Popotovanje z ladjo Beagle Jerneja Lundra.


GLASBA
 

Jani kovačič: Orfej iz pekla


Narodna galerija, Ljubljana, ob 19. uri

Jani kovačič: Orfej iz pekla Na fotografiji Aleksander Tytus Kulisiewicz Foto Press
Jani kovačič: Orfej iz pekla Na fotografiji Aleksander Tytus Kulisiewicz Foto Press


Na koncertu bo Jani Kovačič ob izbranih grafikah iz cikla Zorana Mušiča Nismo poslednji predstavil pesmi poljskega glasbenika Aleksandra Kulisiewicza. Aleksander Tytus Kulisiewicz (1918–1982) je bil nadarjen pevec, pisec in izvajalec, ki je bil več kot pet let zaprt v koncentracijskem taborišču Sachsenhausen pri Berlinu. Kot priča in kot žrtev taborišč je Aleksander Kulisiewicz ustvaril, zbral in ohranil eno največjih zbirk glasbe in pesmi iz nacističnih taborišč. Sam je zložil najmanj 54 pesmi.

»Nastopal je sam s kitaro, zato sem tudi sam izbral, da ga na ta način predstavim. Nastop je posvečen človeški volji do življenja in večnemu optimizmu, čeprav je črn,« pravi Kovačič.

Komentarji: