Ob rojstvu je tehtala le 245 gramov in preživela

Medicinska sestra, ki je skrbela za drobceno Saybie, je ob njeni odpustitvi iz bolnišnice izjavila, da gre za čudež.
Fotografija: Saybie je lanskega decembra na svet privekala mnogo prezgodaj, v 6. mesecu nosečnosti. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Saybie je lanskega decembra na svet privekala mnogo prezgodaj, v 6. mesecu nosečnosti. FOTO: AFP

Ob porodu po 23 tednih in treh dneh nosečnosti, ki se ga mati spominja kot najstrašnejši dan v svojem življenju, je tehtala le 245 gramov. Približno toliko kot jabolko in zdravstveno osebje ni verjelo, da bo živela dlje kot nekaj ur, a je preživela. In postala najlažji kadarkoli rojeni dojenček, ki sta ga borba za življenje in medicinska oskrba ohranili pri življenju.

BBC poroča o drobni Saybie, ki je lanskega decembra na svet privekala mnogo prezgodaj, v 6. mesecu nosečnosti, po petih mesecih oskrbe pa so jo lahko odpustili iz bolnišnice Sharp Mary Birch v San Diegu v Kaliforniji. Ob slovesu od bolniške posteljice je tehtala približno dva kiograma in pol.Na seznam najdrobnejših novorojenčkov, ki ga vodijo na Univerzi Iowe, se je vpisala kot najdrobnejše človeško bitje, ki mu je po prezgodnjem porodu uspelo preživeti. Pred tem je za najdrobnejšo veljala mala Nemka, rojena s težo 252 gramov, na Japonskem pa so letos zabeležili tudi rojstvo fanta, ki je tehtal le 268 gramov.

Saybie je prišla na svet s carskim rezom, za katerega so se morali odločiti po zapletih med nosečnostjo, ki bi lahko ogrozili življenji tako matere kot deklice.

Komentarji: