Prisega

V tiskani in spletni izdaji Dela skupaj z ZRC SAZU soustvarjamo besede tedna. Ta teden smo izbrali besedo priséga.
Fotografija: Beseda tedna FOTO: Delo
Odpri galerijo
Beseda tedna FOTO: Delo

Samostalnik, ki se sklanja po prvi ženski sklanjatvi brez izjem, uporabljamo jo, če bi na določen način radi dali zagotovilo o resničnosti v postopku izpovedanega. Lahko jo izrazimo z obrazcem, jo narekuje sodnik. Zadnje čase se srečujemo s slovesnimi izjavami. Pa vendar prisega predsednika vlade ni le slovesna izjava, ampak tudi zaveza, da bo deloval v dobro vseh državljanov.

Zato se pričakuje, da prisega ni kriva (je lahko ravna?), niti morda s figo v žepu (fige imam najraje sveže). Ob poroki si izrazimo prisego zvestobe, ki je ni dobro prelomiti. Pa ne zato, ker se prelomljene prisege ne da nazaj zalepiti s sekundnim lepilom, ampak ker je prisega več kot obljuba, je trdna obljuba. Zdravniki se srečujejo s Hipokratovo prisego, ki vsebuje moralna načela zdravniškega poklica in dela. Prisego lahko damo komurkoli, nazaj je pa ne moremo vzeti. Zato je pomembno, da jih ne dajemo kar tja v en dan, ampak da so odraz resnične pripravljenosti in odločitve.

Gledano etimološko je prisega povezana z glagolom priseči, kar naj bi prvotno pomenilo iztegniti roko. Naj velja tudi v obratni smeri. Naj bo vsak izteg roke prisega za pomoč in odprtost k drugemu.

***

Rubrika nastaja v sodelovanju z ZRC SAZU (Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša).

Komentarji: