Tour de pokemon

Dve leti po tistem, ko je svet zajela pokemanija, je še vedno treba ujeti vse te žepne pošasti
Fotografija: Maskote pikačuja, najbolj znanega pokemona, na dogodku v japonski Jokohami FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Maskote pikačuja, najbolj znanega pokemona, na dogodku v japonski Jokohami FOTO: Reuters

Kongresni trg, ženske demonstracije, T5, zbor 18.00 – se glasi obvestilo na mesendžerju. Plus 1 kongresc, se prijavi prvi; + 1, zapiše drugi; tretji pride z dvema telefonoma; +1 za ženske demonstracije, se oglasi četrti. Pa peti, šesti, prijave kar dežujejo. Kongresni potrjen, se vidimo, potrdi sklicatelj.

Ne, ni šlo za proteste proti kakšnemu slovenskemu Harveyju Weinsteinu, ampak so se točno ob šestih na zgornjem delu Kongresnega trga pri plesni šoli Kazina zbrali trenerji pokemonov. Pri spomeniku v spomin na leto 1943, ko je več tisoč žena sedemkrat protestiralo proti mučenju zapornikov in streljanju talcev ter zahtevalo izpustitev mater otrok in bolnikov, v svetu pokemonov stoji telovadnica (gym). Malo pred šesto se je na vrhu telovadnice izvalilo črno jajce, tisti T5 (tier 5) iz uvoda, legendarni pokemon, ki ga je mogoče premagati in ujeti samo, če se zbere dovolj ljudi, recimo pet, šest.

Prišlo jih je več, vsak s svojim pametnim telefonom ali dvema, tremi. Razdelili so se po barvah, modri igralci skupaj, rumenih je bilo premalo, zato so oblikovali skupino z rdečimi. »Končno, prvi shiny,« se je slišalo iz množice. »Ne pozabi mu vreči ananasa, še vedno velja, da ga ujameš s prvo žogo pa še dvojne candyje dobiš,« je delil nasvete drugi igralec. »Kdo mi pomaga ujeti stotko?« je prosila tretja. Dobitnik svetlečega pokemona je bil presrečen, prav tako tista, ki so ji z zadnjo žogo ujeli pokemona z najboljšim napadom, obrambo in vzdržljivostjo. »Gre kdo na pijačo, plačam jaz,« se je ponudila nova dobitnica stotke. In so šli.
 

Druga svečka na pikačujevi torti


Igra pokemon go na pametnih telefonih, ki je julija leta 2016 obnorela svet, je pravkar dopolnila drugo leto. Svečko na torti je upihnil čisto novi pikaču – s slamnikom in sončnimi očali, ki ga je mogoče še ta teden loviti po vsem svetu.Lani, ob prvi obletnici, se je že zdelo, da bodo male pošasti pozabljene jokale v kotu kot shirani tamagočiji. Razvijalec igre Niantic je namreč delal napako za napako. Predstavil je najbolj zaželenega pokomena – mewtwoja, a se je testiranje vleklo v nedogled. Vsi so nestrpno čakali na povabilo. Ker je mewtwo res poseben pokemon, je treba imeti zanj črni pas (ex pass), tega pa je mogoče dobiti samo, če so igralci prej naskakovali in premagali kakšnega šefa pokemonov v telovadnici. Drama Čakajoč na mewtwoja se je končala tako, da so mnogi obupali. Na youtubu je celo eden najbolj slavnih pokemonskih vlogerjev objavil, da se ne gre več, ker tedne in tedne ni dobil črnega pasu.

Letos doživlja igra pravo renesanso. Število igralcev, ki igra vsak dan, se je povečalo na dvajset milijonov, takih, ki lovijo pokemone vsaj enkrat na mesec, pa je menda šestdeset milijonov. Dobički Nintenda, pod okriljem katerega dela razvijalec igre Niantic, spet vrtoglavo naraščajo.

Mewtwo, najbolj zaželeni pokemon FOTO: A. Z.
Mewtwo, najbolj zaželeni pokemon FOTO: A. Z.


Vrnili so se tudi nekateri stari igralci in mnogi so ugotovili, da pokemon go ni več ista igra, čeprav so principi ostali isti. Še vedno je treba ujeti vse te male pošasti, Gotta Catch 'Em All, pravi moto v angleščini. Trener se še vedno sprehaja po cestah, ulicah in parkih, kot bi se sprehajal po guglovem zemljevidu, se ustavlja pri mestnih znamenitostih (stavbah, kipih, grafitih ...), ker so tam tako imenovani pokestopi ali postajališča. Ko zavrti pokestop, mu v nahrbtnik padejo žoge, s katerimi lovi pokemone, in drugi priboljški, s katerimi jih laže ujame ali pozdravi tiste, ki so se borili v telovadnicah. Da, pokemoni tudi telovadijo, in glede na to, koliko časa preživijo v telovadnici, dobijo za to kovance. In ker se pri denarju vse konča, obstaja med rdečim, modrim in rumenim timom rivalstvo, kdo bo zasedel telovadnico.

In novosti? Prišla je tretja generacija, vsak mesec se vrstijo posebni dogodki, trenerji si med seboj izmenjujejo pokemone in opravljajo posebne naloge. In tukaj so še posebni pokemoni iz regije Alola in prave zvezde – shinyji, svetleči pokemoni. Od običajnih se razlikujejo po tem, da so drugačne barve, namesto modri so denimo roza, so veliko redkejši, in ko se pojavijo na zaslonu, okrog njih zaplešejo zvezde.

S shinyji je približno tako, kot da bi polnili album z nogometaši. Čeprav so v albumu nalepljene že vse sličice, je treba dobiti še sličico Neymarja, na kateri ima drugačno pričesko, ali Antoina Griezmanna z novim tatujem.
 

Oko za oko, zob za zob


Vsak lovilec pokemonov, ki da kaj nase, mora poleg aplikacije pokemon go imeti tudi dodatno opremo, in sicer aplikacije za obveščanje med seboj: messenger, facebook in discord. Za nujne primere je obvezen tudi telegram, če se pojavi katera od črk ali številk unowna, kar se zgodi enkrat na pol leta. Ko takrat zazvoni telefon, je treba vse spustiti iz rok in čim prej priti na dano lokacijo. Tudi sredi noči in v pižami.

Zelo je priročen tudi IV-kalkulator, ki izračuna moč pokemona. Ker je prostor v pokemonski shrambi omejen, se je treba znebiti tistih pošasti, ki se ne znajdejo dobro v napadu ali obrambi, tako da se jih pošlje nazaj k profesorju na dodatno izobraževanje.

Shiny venusaur FOTO: A. Z.
Shiny venusaur FOTO: A. Z.


V Ljubljani deluje skupnost kakih dvesto rednih igralcev. Vanjo se lahko vključi vsakdo iz rdeče, rumene ali modre ekipe, ki spoštuje osnovna pravila, sprejeta po demokratičnem odločanju. Prvo pravilo: nobenega spufanja, torej tega, da nekdo na kavču od doma priredi svoj GPS in lovi pokemone na Novi Zelandiji ali na daljavo zbija telovadnice nasprotne ekipe.

Drugo pravilo: 8 ur in 20 minut. To je čas, ko je treba pustiti pokemone v telovadnici, da zaslužijo petdeset kovančkov na dan. S tem se daje možnost tudi manj izkušenim igralcem, da njihovi pokemoni prinesejo domov kaj denarja. Če pa na primer modra ekipa zbije rumeno predčasno, se lahko rumena maščuje in zavzame telovadnico nazaj. Oko za oko, zob za zob.

V nekaterih telovadnicah v Ljubljani in njeni okolici lahko pokemoni trenirajo tedne in mesece, ne da bi jih kdo zbil iz njih. V drugih pa se barve menjajo tako hitro kot vreme aprila. Obstaja tudi nekaj prestižnih telovadnic, zlasti tistih, ki dajejo zasluge za dobljene bitke, črni ex pass. Izkušeni pokemonovci jih znajo našteti na pamet: ženske demonstracije na Kongresnem trgu, svetilnik na Navju, spomenik Rudolfa Maistra pri železniški postaji, čudni kip (strange statue) v Parku reformacije, Jakopičev kip, pastirček in kip v Tivoliju, Ljublanica DAM pri kliničnem centru, leseni kip (wooden sculpture) pri domu starejših v Trnovem.
 

Očetje in sinovi, vnukinje, tete in babice


Niantic za drugo obletnico igre na treh celinah pripravlja posebne rojstnodnevne dogodke. Konec junija so nemški Dortmund preplavili tudi igralci iz Slovenije in domov prinesli bogato zbirko unownov, črke d, o, r, t, m, u, n. Pred dnevi je potekala zabava v Chicagu. Vstopnice za dogajanje v Lincolnovem parku je kupilo 20.000 ljudi, še okrog 180.000 jih je pokemone lovilo po mestu. Lani ni delovalo omrežje, igralcem so morali povrniti stroške, letos pa je vse potekalo gladko. Septembra bo veselo tudi na Japonskem.

Prava popestritev in dokaz, da se je Niantic nekaj naučil iz lanskih napak, ko je odnehalo največ igralcev, so tako imenovani dnevi skupnosti. Smisel lovljenja pokemonov je že od nekdaj bil, da je treba stran od računalnikov, nazaj v naravo, preživeti čim več časa na zraku, pa čeprav z mobilnim telefonom v roki.

Navadni venusaur FOTO: A. Z.
Navadni venusaur FOTO: A. Z.


Enkrat na mesec se Ljubljana tako spremeni v tour de pokemon. Po navadi se igralci zberejo že uro pred dogodkom v kavarnici Moderne galerije in nestrpno čakajo na enajsto uro, ko se bodo pojavili stari znani pokemoni, a s čisto novim napadom. »Tisti, ki ujame prvega shinyja, da za pijačo,« se vsakič znova sliši iz množice, vendar ni časa za popivanje in posedanje, saj se igralci brž razkropijo na vse konce neba. In ko se potem srečujejo po mestu, si izmenjujejo informacije, koliko svetlečih so že ujeli in ali je med njimi tudi kakšen uporaben za bitko v telovadnici.

Enajstega in dvanajstega avgusta boste lahko opazili več ljudi, pare, očete in sinove, vnukinje, tete in babice, ki hodijo po Ljubljani, gledajo v telefon in drsijo s prstom po zaslonu. Takrat bo odprt lov na lisičko (pokemon eeve je še najbolj podoben lisici).

Še pred tem pa bo to soboto gneča na tistih točkah, kjer stojijo virtualne telovadnice. V mestu bo med enajsto uro dopoldne in drugo uro popoldne prevzel oblasti legendarni ptič zapdos. Igralci bodo dobili pet brezplačnih vstopnic za bitko z njim. Med navadnimi bodo seveda spet tudi shinyji.

Komentarji: