TV namigi: Peščeno zrno, Kaj pričakovati in Bernard Haitink

Dokumentarec o vse večjem prepadu med revnimi in bogatimi, zgodba o petih parih, ki pričakujejo otroka in priprave na poslovilni koncert nizozemskega dirigenta.
Fotografija: Peščeno zrno v kolesju sveta Foto Tv Slo
Odpri galerijo
Peščeno zrno v kolesju sveta Foto Tv Slo

Nedelja, 13. junija

 


Peščeno zrno v kolesju sveta: TV SLO 1 ob 22.25


Le grain de sable dans la machine. Fra./Belg., 2021. Režija: Alain de Halleux. Dok. film. 95 min.

Novi koronavirus potrka na zavest človeštva in opozori na človekovo poganjanje brezmejne gospodarske rasti, zlorabe naravnih virov in industrijske vzreje živine

Razkrije vse bolj razklane družbe, zevajoči prepad med revnimi in bogatimi. Pojasni, da so ljudje v poklicih, ki resnično omogočajo vsakodnevno preživetje, najslabše plačani, na primer v komunalnih službah ali zdravstveni oskrbi, medtem ko bankirji ali upravljavci skladov nezadržno bogatijo. Pokaže, kako se med pandemijo ljudje spoprijemajo z dokončnostjo smrti, s strahom pred osamo, pred izgubo službe, in kako se družbe v času krize pogosto obračajo k nacionalizmom.


 

Kaj pričakovati, ko pričakuješ: Planet TV ob 21.30


What To Expect When You're Expecting. ZDA, 2012. Režija: Kirk Jones. Igrajo: Cameron Diaz, Jennifer Lopez, Elizabeth Banks, Chace Crawford, Brooklyn Decker. Rom. kom. 120 min.

Kaj pričakovati, ko pričakuješ Foto Planet Tv
Kaj pričakovati, ko pričakuješ Foto Planet Tv


Petim parom se z napovedanim prihodom dojenčka življenje obrne na glavo. Zvezdnika Jules in Evan ugotovita, da nosečnost ne gre najbolje v njun slog življenja. Wendy je nesrečna, ker izgublja nadzor nad telesom in čustvi. Njen mož Gary se boji, da bo slabši od očeta, ki pričakuje dojenčka z mlado ženo. Fotografinja Holly bi rada posvojila otroka, a mož Alex ni prepričan, da si to želi.

Filmu je mogoče očitati pretirano poenostavitev nosečnosti, a zgodbe so zanimivo prepletene in junaki dovolj zanimivi, da pritegne.

 


Bernard Haitink, skrivnostni maestro: TV SLO 2 ob 21.15


Bernard Haitink - The Enigmatic Maestro. VB, 2020. Režija: \t John Bridcut. Dok. film. 100 min.

Bernard Haitink, skrivnostni maestro Foto Tv Slo
Bernard Haitink, skrivnostni maestro Foto Tv Slo


Nizozemski dirigent Bernard Haitink (r. 1929) je eden najbolj priljubljenih in priznanih dirigentov vseh časov.

Dokumentarni film predstavlja intimen vpogled v priprave na Haitinkov poslovilni koncert, ki se je zgodil leta 2019, v letu, ko je maestro praznoval 90. rojstni dan. Glasbeniki, ki so sodelovali z maestrom Haitinkom, v filmu opisujejo skrivnosti njegove posebne tehnike dirigiranja.

Komentarji: