TV namigi: Rogue One, Zadnja pravica in Rojena v Auschwitzu

Samostojna zgodba sage Vojna zvezd, postavljena v čas izvirne trilogije, irski komični film ceste in zgodba ženske, ki se je rodila v taborišču.
Fotografija: Rogue One: Zgodba vojne zvezd Foto Planet Tv
Odpri galerijo
Rogue One: Zgodba vojne zvezd Foto Planet Tv

Nedelja, 24. januarja

 


Rogue One: Zgodba vojne zvezd: Planet TV ob 19.45


Vikendova ocena: 4 (od 5)

Rogue One: A Star Wars Story. ZDA, 2016. Režija: Gareth Edwards. Igrajo: Felicity Jones, Diego Luna, Alan Tudyk, Donnie Yen, Wen Jiang. ZF film. 145 min.
Gre za samostojno zgodbo sage Vojna zvezd, postavljeno v čas izvirne trilogije.

V času sporov skupina nepričakovanih junakov pod vodstvom predrzne ubežnice Jyn Erso združi moči v uporniški misiji, v kateri morajo ukrasti načrte za najmočnejše uničevalno orožje novoustanovljenega Imperija, Zvezdo smrti. Eden izmed ključnih dogodkov v kronologiji Vojne zvezd zbere običajne ljudi, ki se odločijo za neverjetne podvige, s tem pa galaksiji in njenim zatiranim prebivalcem ponudijo novo upanje.

 


Zadnja pravica: TV SLO 1 ob 15.10


Vikendova ocena: 3 (od n5)

The Last Right. Ir., 2019. Režija: Aoife Crehan. Igrajo: Niamh Algar, Clare Barrett, Samuel Bottomley, Cian Boylan, Brian Cox. Kom. 110 min.


Zadnja pravica Foto Tv Slo
Zadnja pravica Foto Tv Slo


Uspešen odvetnik Daniel po dolgih letih pride na rojstno Irsko, da bi se udeležil materinega pogreba. Na Irskem skorajda nima več družinskih članov, le še najstniškega brata, ki trpi za avtistično motnjo. Daniel je odločen, da bo takoj po pogrebu letel nazaj v Ameriko, kamor želi odpeljati tudi brata, ki pa noče z njim.

Po spletu naključij se namesto tega znajde na cesti z avtomobilom, neznano žensko po imenu Mary, bratom in krsto, ki jo mora prepeljati na drug konec otoka. Na poti se vsak spopade z zamolčanimi resnicami iz družinske in osebne zgodovine.


 

Rojena v Auschwitzu: TV SLO 1 ob 22.05


Born In Auschwitz. Madž., 2020. Režija: Eszter Cseke. Glavne osebe: Kathleen Oros Klein, Angela Orosz. Dok. odd. film. 60 min.

Rojena v Auschwitzu Foto Tv Slo
Rojena v Auschwitzu Foto Tv Slo


Maja 1944 so v Auschwitz deportirali mlado Judinjo Vero. Bila je dva meseca noseča in Mengele jo je izbral za svoje nezaslišane poskuse. V taborišču se ji je rodila Angela, težka le kilogram. Skrivati jo je morala dolgih pet tednov, vse do osvoboditve taborišča.

Angela je nato svojo hčer Kati vzgajala v karseda samostojno osebo, češ, človek nikoli ne ve, kdaj se bosta spet videli. Povsem nevede jo je vzgajala kot tisto, ki je preživela, in nanjo prenesla družinsko travmo, ki se je poprej zalezla tudi vanjo. Kati je dolgo živela z občutki krivde in neprimernosti, mučile so jo grozljive more.

Komentarji: