TV namigi: Sherlock Holmes, Zgodbe Kristine Brenkove in Tednik

Zabaven filmski prikaz legendarnega detektiva, portret izjemne prevajalke in pisateljice, v Tedniku pa tudi o izumiranju slovenskih pasem domačih živali.
Fotografija: Sherlock Holmes Foto Pro Plus
Odpri galerijo
Sherlock Holmes Foto Pro Plus

Ponedeljek, 3. maja

 


Sherlock Holmes: Kanal A ob 20.00


Vikendova ocena: 4 (od 5)

ZDA, 2009. Režija: Guy Ritchie. Igrajo: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Mark Strong, Eddie Marsan. Fantaz. film. 140 min.
Sherlock Holmes slovi po tem, da najde resnico v srcu najbolj zapletenih skrivnosti. S pomočjo dr. Johna Watsona, zaupanja vrednega zaveznika, je slavni detektiv neprimerljiv v lovu na kriminalce, saj včasih uporabi svoje izjemne sposobnosti opazovanja, drugič veščine sklepanja ali pa kar silo svojih pesti. Ko London doživi serijo nasilnih ritualnih umorov, Holmes in Watson prispeta ravno še pravočasno, da rešita zadnjo žrtev in razkrinkata morilca ...

Downey je odličen, film malo manj, a vseeno zabaven.


 

Zgodbe Kristine Brenkove: TV SLO 2 on 18.00


Slo., 2010. Režija: Primož Meško. Dok. film.  60 min.

Zgodbe Kristine Brenkove Foto Tv Slo
Zgodbe Kristine Brenkove Foto Tv Slo


Kdo ne pozna Pike Nogavičke, ene od najbolj zanimivih otroških knjižnih junakinj? Slovensko jezikovno podobo ji je dala Kristina Brenkova. Rodovi slovenskih bralcev še zdaj uživajo v njenih dogodivščinah, ki jih je v slovenščino prevedla Kristina Brenkova, izjemna prevajalka, zbiralka pravljic, urednica in pisateljica.

Snemalna ekipa je ujela še njene zadnje iskrive spomine. Tako se v dokumentarnem filmu prepletajo njeni pogledi na pravljice, na vojna leta, ko je bila kurirka Prežihovega Voranca. Ustvarjalci filma so izpostavili življenjski čar Kristine Brenkove, tudi s pomočjo i njenih sodelavk, prijateljic – vrhunskih ilustratork Marjance Jemec Božič, Ančke Gošnik Godec in Marlenke Stupica.


 

Tednik: TV SLO 1 ob 20.00


Slo., 2021. Vodi: Jelena Aščić. Magazin. 60 min.

Tednik Foto Matej Družnik
Tednik Foto Matej Družnik


Že eno leto smo doma, daleč od mesta, sošolcev in prijateljev, internetna povezava je slaba, volja do študija in do življenja usiha. Smo izgubljena generacija, opozarjajo študenti.

Koliko je vredno življenje starostnikov? V domovih za starejše je umrla skoraj polovica vseh umrlih s covidom 19 pri nas. Koliko jih je zbolelo zaradi osamitve? Kdo je odgovoren?

Drežniška koza, štajerska kokoš, kraški ovčar, ... V Sloveniji je kar sedem avtohtonih pasem domačih živali tik pred izumrtjem. Bomo vendarle poskrbeli, da jih ohranimo?

Komentarji: