TV namigi: Zadnje ure Jezusa, Neupogljivi in Maria Brown

Dokumentarec z novimi odkritji o Jezusovem križanju, drugi del trilogije, posnete po knjigah Veronice Roth in Fassbinderjeva klasika o ženski v povojni Nemčiji.
Fotografija: Zadnje ure Jezusa Kristusa Foto Tv Slo
Odpri galerijo
Zadnje ure Jezusa Kristusa Foto Tv Slo

Petek, 2. aprila

 

Zadnje ure Jezusa Kristusa: TV SLO 2 ob 20.00


The Last Hours of Jesus Christ. Fr., 2020. Režija: Juliette Desbois. Dok. film. 55 min.

Od Jezusovega prijetja in križanja do vstajenja – francoska dokumentarna oddaja predstavlja nedavna odkritja raziskovalcev in osvetljuje zadnje ure Jezusovega življenja. Znanstveniki se opirajo na evangelije in zgodovinska dejstva. Je Juda Jezusa res izdal samo zaradi srebrnikov? Je bil Pilat res tako popustljiv, kot piše v Svetem pismu, ali je bil okruten in neizprosen?

Strokovnjaki so ugotovili, da Jezusa niso križali tako, kot je upodobljeno na številnih slikah, in da na Kalvarijo ni nesel celega križa, saj bi bil ta pretežek. Nekateri znanstveniki celo dvomijo, da je na križu umrl. Vsi pa se strinjajo, da je imela Jezusova smrt daljnosežen vpliv na vero.


 

Neupogljivi: Planet TV ob 22.50


Vikendova ocena: 3 (od 5)

Insurgent. ZDA, 2015. Režija: Robert Schwentke. Igrajo: Shailene Woodley, Ansel Elgort, Theo James, Kate Winslet. Pust. film. 125 min.


Neupogljivi Foto Planet Tv
Neupogljivi Foto Planet Tv


Film je drugi del trilogije, posnete po knjižnih uspešnicah Veronice Roth, in se dogaja v futurističnem distopičnem svetu, v katerem so ljudje strogo razdeljeni na pet ločin glede na značaj.

Potem ko jih razkrinkajo kot Razcepljene – tiste, ki se ne prilegajo definiciji petih družbenih razredov oziroma ločin – se Tris in Štirica znajdeta na begu pred Jeanine, oblastiželjno voditeljico Eruditov. Tris, čeprav je strta zaradi smrti družin in prijateljev, skuša odkriti skrivnost, za katero sta bila njena starša pripravljena umreti – skrivnost, ki je tudi razlog, da Jeanine ne izbira ciljev, da bi zajela Tris.

 


Zakon Marie Braun: TV SLO 1 ob 23.10


Vikendova ocena: 5 (od 5)

Die Ehe der Maria Braun. Nem., 1979. Režija: Rainer Werner Fassbinder. Igrajo: Hanna Schygulla, Klaus Löwitsch, Ivan Desny, Gisela Uhlen, Elisabeth Trissenaar. Drama. 120 min.


Zakon Marie Braun Foto Tv Slo
Zakon Marie Braun Foto Tv Slo


Fassbinderjeva klasika z izjemno Hanno Schygulla v vlogi pokončne ženske, ki sestavlja svoje življenje v povojni Nemčiji.

Maria se 1943 poroči z vojakom Hermannom Braunom, s katerim preživi le pol dneva in eno noč, preden se Hermann vrne na fronto. Po koncu vojne Maria prejme obvestilo o njegovi smrti. Denar začne služiti kot prostitutka, a v srcu ostane zvesta pokojnemu možu. Nekega dne pa se Hermann pojavi na vratih njene sobe ...

Komentarji: