Zaščitniške mravlje, ki se za svojo kolonijo razstrelijo

Ko mravlje ne morejo poraziti sovražnika, svoj zadek usmerijo neposredno nanj. Pri tem poginejo tudi same.
Fotografija: Vse mravlje vrste Colobopsis explodens se sicer ne morejo razstreliti. To lahko storijo zgolj male delavke, ki so neplodne. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Vse mravlje vrste Colobopsis explodens se sicer ne morejo razstreliti. To lahko storijo zgolj male delavke, ki so neplodne. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Mednarodni znanstveniki so v gozdu na azijskem otoku Borneo našli mravljo, ki se »razstreli« in na svoje sovražnike iztisne strupeno rumeno tekočino. Pri tem pogine tudi mravlja, ki je dobila znanstveno ime Colobopsis explodens.

Ko mravlje ne morejo poraziti sovražnika, svoj zadek usmerijo neposredno nanj. Nato zadek tako močno upognejo, da iz njega izteče lepljiva in strupena rumena tekočina, so v znanstveni reviji Zookeys zapisali znanstveniki.

Po navedbah ene od avtoric raziskave Alice Laciny iz dunajskega muzeja narodne zgodovine ima ta tekočina svetle barve »izrazit in neprijeten vonj, ki spominja na curry«, poroča britanski časnik The Guardian.
 

Razstrelijo se lahko le male delavke


Vse mravlje te vrste se sicer ne morejo razstreliti. To lahko storijo zgolj male delavke, ki so neplodne. Te svoje življenje žrtvujejo za večje člane svoje kolonije.

K samouničevanju so medtem nagnjene tudi nekatere druge žuželke, kot so termiti in čebele.

Komentarji: