Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Kolumne

(KOLUMNA) Romantično sobodajalstvo, ki je postalo posel

Država je dolžna svojim državljanom omogočiti pogoje za zagotavljanje osnovnih življenjskih dobrin, med katere sodi tudi streha nad glavo.
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
8. 6. 2024 | 05:00
8. 6. 2024 | 07:13
8:52

V nadaljevanju preberite:

Babice in dedki, ki so živeli ob morju ali v drugih zelo obiskanih krajih, bi znali povedati, kako je bilo sredi prejšnjega stoletja, ko se je začel razvijati bolj množični turizem, v Sloveniji in drugih delih skupne države videti sobodajalstvo malega človeka. Družinski člani so se poleti pogosto stiskali v eni sobi ali celo spali pod milim nebom, zato da so lahko v svojem stanovanju oziroma hiši oddajali sobo ali dve in tako v obdobju dopustov zaslužili nekaj dodatnih dinarjev, s katerimi so obogatili svoj skromni letni proračun. Pot do gostov so našli prek turističnih uradov, po priporočilu znancev ali neposredno, saj se še mnogi spomnimo znamenitih tabel z napisi »Zimmer frei«, ki se danes zdijo zabavni, nekoč pa so bili nujen del poslovnega modela. Nič nenavadnega namreč ni bilo, če so na primer gostje iz Nemčije ali Italije nenapovedano pozvonili in vprašali po prosti sobi.

A ta romantična izvedba sobodajalstva je vse večja redkost. Tržna žilica ljudstva je namreč v nadaljevanju vodila v gradnjo apartmajev, hiš in stanovanj za oddajanje. Najbolj množičen razmah pa je oddajanje zasebnih prenočišč v turistične namene doseglo v zadnjem obdobju prek spletnih platform, kot so airbnb in booking.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine