Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Komentarji

(KOMENTAR) Volilno telo se obrača k novim obrazom

Vsak peti anketirani, ki je na zadnjih volitvah volil stranko Roberta Goloba, zdaj pravi, da bi zagotovo volil Prebiličevo stranko.
Anže Logar podpore ne zajema v bazenu Gibanja Svoboda, jo pa tam zajema Vladimir Prebilič. FOTO: Leon Vidic/delo Delo
Anže Logar podpore ne zajema v bazenu Gibanja Svoboda, jo pa tam zajema Vladimir Prebilič. FOTO: Leon Vidic/delo Delo
8. 7. 2024 | 11:47
8. 7. 2024 | 11:48
2:55

Ankete zaznavajo premike v volilnem telesu. Nanizajmo nekaj številk za potrditev: zelena stranka Vesna ima skoraj 5-odstotno podporo in uživa več naklonjenosti volivcev kot Levica ali NSi.

SD se s sedmimi odstotki pobira po aferi Litijska, toda po drugi strani ankete kažejo, da nima razloga za pretirano zadovoljstvo, saj bi morebitne stranke Anžeta Logarja, Vladimirja Prebiliča in Petra Gregorčiča zagotovo volilo več anketiranih, kot jih pravi, da bi volili SD, Levico in NSi.

image_alt
Izmerili smo potencial Logarja, Prebiliča in Gregorčiča

Logarjevo in Prebiličevo stranko bi zagotovo volilo 12 odstotkov vprašanih, če bi k odgovorom »zagotovo bi volil« prišteli še delež odgovorov »verjetno bi volil«, pa podpora morebitnim novim strankam presega trideset odstotkov.

Kar 45 odstotkov vprašanih vlado vidi negativno, le dobrih 21 odstotkov pozitivno.

Glede na ankete je omenjena trojica pri odločanju, kako naprej, torej lahko relativno optimistična. Prvi naj bi na samostojno politično pot jeseni stopil Anže Logar. Pred njim pa bo ob ločitvi od SDS zahtevna naloga prepričevanja, da njegov projekt ne teče pod budnim očesom Janeza Janše in da ne gre za strateško načrtovanje satelita, ki bo omogočil, da še v četrto sede v premierski fotelj. Če bo Logar pri tem prepričljiv, bo uspešnejši.

Križanje podatkov še kaže, da Logar podporo črpa predvsem v bazenu SDS in NSi – vsak peti volivec, ki je na zadnjih volitvah obkrožil ti dve stranki, zdaj trdi, da bi na naslednjih zagotovo volil Logarjevo stranko. Ne vemo, ali drži, da je Janša zaradi Logarjevih načrtov nervozen, je pa gotovo, da je z uspehom na evropskih volitvah po eni strani konsolidiral svojo volilno bazo in hkrati pomiril tisti del stranke, ki se je spraševal, ali je Janša tisti, ki naj SDS še enkrat popelje na državnozborske volitve.

Logar podpore ne zajema v bazenu Gibanja Svoboda, jo pa tam zajema Vladimir Prebilič – vsak peti anketirani, ki je na zadnjih volitvah volil stranko Roberta Goloba, namreč zdaj pravi, da bi zagotovo volil Prebiličevo stranko. Gibanje Svoboda je ta mesec v anketi izgubilo največ podpore, kar štiri odstotne točke, in znova se je potrdil rek, da kdor preveč obljublja, zaupanje izgublja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine