Konec zabave

Videti je, da se legislatura v Italiji končuje, preden se je začela.
Fotografija: Predsednik Sergio Mattarella predlaga nevtralno, nepolitično vlado. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Predsednik Sergio Mattarella predlaga nevtralno, nepolitično vlado. FOTO: Reuters

Minilo je več kot dva meseca, odkar so Italijani odšli na volitve, po četrtem marcu so se zvrstili nizi posvetov – troje konzultacij predsednika republike in dva poskusa predsednikov senata in poslanske zbornice – toda parlamentarne večine, potrebne za oblikovanje vlade, ni. Prevladala je logika vetov. »Zmagovalki« volitev, desnosredinska koalicija in Gibanje 5 zvezd, nista pokazali drugega kakor prerivanje za oblast in veščino blokiranja druga druge; vsebinska pogajanja o novi rimski vladi se niso niti začela. Zdaj je predsednik Sergio Mattarella vzel italijansko politiko v svoje roke. Predlaga »nevtralno« vlado po svoji izbiri.

Dogaja se prvič v zgodovini republike, da se legislatura lahko konča, preden je sploh začela delo, je izjavil predsednik. Italijanski parlamentarni sistem od leta 1948 česa takega ne pomni. Mattarella je bil v ponedeljek zvečer v televizijskem nastopu opazno nejevoljen, situacijo je označil za »abnormalno«, dal je vedeti, da so osebni interesi prevladali nad državnimi. Naštel je vse možne kombinacije, ki jih je v preteklih tednih preizkusil, izjalovile so se ena za drugo. Povedal je, da nobeni od treh največjih političnih sil v parlamentu ni uspelo zbrati potrebne večine: propadel je poskus desnosredinske koalicije z Gibanjem 5 zvezd, propadla je povezava tega samo z nacionalistično Ligo in nazadnje se ni izšla niti hipoteza večine z Demokratsko stranko in protisistemskim gibanjem. Zato Kvirinal predlaga, da politični voditelji podprejo nevtralno, nepolitično vlado. To bi bila začasna vladna garnitura, sestavljena iz političnih ekspertov, ki bi jo imenoval predsednik.

Trajala naj bi do konca decembra oziroma do oblikovanja parlamentarne večine in novih volitev, v vsakem primeru ne dlje kot do začetka prihodnjega leta. Aktualna odhajajoča vlada premiera Paola Gentiloneja ne more več obstati, izčrpala je svojo funkcijo. Edina opcija, ki še preostane, so predčasne volitve, ali poleti ali jeseni. Konec je heca, je v torek zapisal milanski Corriere della Sera, razpirajo se nepoznan teren in najslabši možni scenariji.

Predsednik republike se hoče volitvam izogniti, tako zaradi kritičnih evropskih tem, kot sta preurejanje območja evra in migrantska politika, kot zaradi potrebe po sprejetju italijanskega proračuna in povečevanju davka na dodano vrednost. Sam si prizadeva predvsem za stabilnost države, noče dramatiziranja italijanskih političnih razmer, vnovične volitve pred letom 2019 se mu zdijo tvegana izbira.

V pogajanjih s strankami je vseskozi opozarjal na evropske in finančne zaveze Italije, pred očmi ima razmere v Evropi. Tudi v drugih članicah sestavljanje vlad zadnje čase traja zelo dolgo, celo v Nemčiji, toda italijanska politična nestabilnost je pregovorna, celina jo tačas opazuje z neprikrito zaskrbljenostjo. V času, ko je na evropski pogajalski mizi kup velikih tem in bi bila še posebej potrebna dejavna, kompetentna drža Italije, v Rimu ni sogovornika, Italija ostaja brez besede.

Še večji problem je, da najvplivnejša italijanska politika, skrajni desničar Matteo Salvini in rosno mladi Luigi di Maio, nočeta več čakati. Obema se zelo mudi. Liga in Gibanje 5 zvezd, ki predstavljata več kot polovico parlamenta, sta že napovedala, da bosta glasovala proti nevtralni začasni vladi, kakršno predlaga šef države. In potem ostanejo samo še volitve. Obe stranki se zavzemata za ponovno glasovanje 8. julija, kar bi bilo tehnično težko izvedljivo, medtem ko je bilo iz predsedniške palače kot o morebitnem datumu slišati o 22. juliju, ko so milijoni Italijanov že na počitnicah. In tu je še tisti večni pomislek, kaj bi sploh spremenile nove volitve oziroma ali bi prinesle kak drugačen rezultat.