Luknje turističnega mozaika

Odločitev zavirajo različni interesi tako političnih igralcev kot nekaterih omrežij.

Objavljeno
16. april 2019 06.00
Posodobljeno
16. april 2019 12.18
Leto in pol po sprejetju strategije razvoja slovenskega turizma še vedno ni jasno, kako naj bi sploh prišlo do konsolidacije turističnih družb. KARIKATURA: Marko Kočevar
Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba (Kad) sta postala skoraj polovična lastnika Save, ta je prevzela Hotele Bernardin in naj bi jih združila s Savo Turizmom, Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) pa je včeraj zasegla delnice Istrabenza Turizma. Na prvi pogled se zdi, da se mozaik državnega turističnega holdinga, ki je zrasel na zelniku ministrstva za gospodarstvo in predvideva združitev osmih turističnih družb pod eno streho, počasi sestavlja, a v resnici je v tem konstruktu še veliko lukenj in neznank.

Leto in pol po sprejetju strategije razvoja slovenskega turizma namreč še vedno ni jasno, kako naj bi sploh prišlo do konsolidacije turističnih družb, ki naj bi jih nato upravljal SDH, koliko javnega denarja naj bi porabili za to in ali je to sploh ekonomsko upravičeno. Del vzrokov gotovo tiči v razpršenem posrednem lastništvu teh osmih družb, omejenosti javnih sredstev, ki bi jih lahko porabili za morebitno podržavljanje določenih družb in nekaterih ekonomsko-pravnih zadreg pri tem. A bolj kot to vse skupaj zavirajo različni interesi tako političnih igralcev kot nekaterih omrežij. Če je bilo do pred kratkim vse delovanje usmerjeno proti srbskemu poslovnežu Miodragu Kostiću, pred katerim so reševali Istrabenz Turizem, zdaj spet vsak vleče na svoj konec. Odločitev o tem se tako odmika v junij.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek podržavljenje hotelskih in drugih turističnih družb upravičuje s tem, da jih je treba prestrukturirati, vanje vlagati in njihovo vrednost dvigniti na višjo cenovno raven. A čas teče. In dlje ko se bo odlašalo z odločitvijo, bolj bodo te družbe izgubljale, konkurenti v regiji pa bodo naše »turistične« bisere prehitevali po levi in desni.