Nemška zdravstvena kartoteka

Podjetja, ki so zaspala v ugodnih gospodarskih razmerah, so manj imuna za nemško pokašljevanje.
Fotografija: Karikatura: Marko Kočevar 
Odpri galerijo
Karikatura: Marko Kočevar 

Jutri bo predstavljeno posodobljeno zdravniško spričevalo Nemčije in vse Evropske unije. Številni analitiki pričakujejo krčenje nemškega gospodarstva v drugem četrtletju. Ohlajanje v naši najpomembnejši trgovinski partnerici občutijo tudi slovenska podjetja – tako dobavitelji avtomobilski industriji kot druga. Mnoga so se na poslabšanje krvne slike v nemškem zdravstvenem kartonu pripravila, preostala bodo imela težave.

Najprej nekaj podatkov, ki kažejo na slabšanje nemških gospodarskih razmer. Nemška industrijska proizvodnja se je junija skrčila precej bolj od pričakovanj, razpoloženje v predelovalni dejavnosti se slabša, nemški izvoz je junija medletno upadel za osem odstotkov, še slabše mu kaže v prihodnje, saj so nemška izvozna pričakovanja v tretjem letošnjem četrtletju upadla celo v negativno območje, kar je prvič po letu 2012.

Nemška zdravstvena kartoteka nas mora zanimati, saj se z nemškim kašljem lahko okužimo tudi drugi. Od kondicije največjega evropskega gospodarstva in najpomembnejše slovenske trgovinske partnerice je odvisno tudi slovensko zdravje. Večjega poslabšanja tega v prihodnjih četrtletjih sicer ni pričakovati, saj so se podjetja po krizi izpred desetletja razdolžila in imajo denarne rezerve, robustni sta tudi zasebna in državna potrošnja.

Kljub temu pa nekateri dobavitelji avtomobilski industriji že dlje časa opozarjajo na 15-odstotni padec naročil, manjše povpraševanje in pritisk na nižje cene zaznavajo tudi v drugih panogah, ki izvažajo v Nemčijo. Mnoga podjetja so leta solidne gospodarske rasti izkoristila za vlaganje v razvoj novih izdelkov in storitev, višjo dodano vrednost, digitalizacijo in povečanje produktivnosti, v nove trge, kupce in projekte. Ta podjetja poročajo, da so nižja naročila na eni strani nadomestila z novimi posli. Nekatera podjetja s svojimi visokotehnološkimi izdelki in storitvami, tako kot, denimo, proizvajalec naprav in programske opreme za meritve trboveljski Dewesoft, celo izjemno rastejo.

Druga podjetja, ki so zaspala v ugodnih gospodarskih razmerah, ne misleč na prihodnost, pa so po drugi strani manj imuna za nemško pokašljevanje.