Novo sidro EU

Unija dobiva močno in izkušeno kadrovsko zasedbo, ki bo v dramatičnih časih lahko jamstvo stabilnosti.
Fotografija: KARKATURA: Marko Kočevar
Odpri galerijo
KARKATURA: Marko Kočevar

Drama z izborom naslednika Jean-Clauda Junckerja se je končala z izvolitvijo Ursule von der Leyen. Nemka je sicer dobila razmeroma šibko podporo v evropskem parlamentu, a vnaprej je bilo jasno, da bodo številne delitve in razgradnja sistema vodilnih kandidatov povzročile tesen rezultat. Do prevzema položaja 1. novembra je še kar nekaj časa in veliko bo odvisno od sestave komisarske ekipe, s katero bo delala prihodnjih pet let.

Izvoljena predsednica evropske komisije je bila na vrhu EU na začetku meseca sicer videti kot presenetljiv izbor, a v sedanjih razmerah se zdi pravilna izbira. V času Donalda Trumpa, brexita in močnejših strahov Evropejcev pred posledicami hitrega razvoja v 21. stoletju Unija na svojem čelu potrebuje resne, verodostojne in izkušene politike. Vsaj na začetku mandata si von der Leynova zasluži optimistično oceno.Kdor želi, lahko najde več očitkov, ki so leteli na von der Leynovo. Na ministrstvu za obrambo v Nemčiji, kjer je bila zadnja leta ministrica, je položaj (ostal) težak. Socialistom in zelenim ni mogla obljubljati preveč, saj ima kot predsednica evropske komisije že tako razmeroma omejen prostor. EU še zdaleč ni »parlamentarizirana« tvorba, v njenem zapletenem sistemu imajo države članice še vedno močan vpliv.

Sodeč po napovedih, evropsko komisijo kljub temu čaka nov začetek brez številnih starih bremen in z novimi ljudmi. Prva preizkušnja bo že nadaljevanje pritiska Bruslja na vlade, ki si želijo podrejati pravosodje ali kako drugače spodkopavajo načela EU. Če se bo nadaljevala politika, kakršna zaznamuje ravnanje madžarske ali poljske vlade, želenega premagovanja razlik med jedrom in vzhodom ne bo. Von der Leynova z izvolitvijo vsekakor ni postala njihova ujetnica.

Evropske volitve so maja potekale v strahu pred uspehom nacionalističnih in populističnih sil, ki bi utegnile zamajati temelje EU. Ob izvolitvi novih vodilnih kadrov je položaj obraten. Unija dobiva močno in izkušeno kadrovsko zasedbo, ki bo v dramatičnih časih, ko svetu grozi konec dolga desetletja veljavnih pravil, lahko jamstvo stabilnosti. Junckerjeva naslednica utegne postati sidro nove trdnosti Evropske unije.