Optimistično v novo leto

To leto je morda ključno za vlado in gospodarstvo. Ključno, da opravi domače naloge, ki jih še niso.
Fotografija: KARIKATURA: Marko Kočevar
Odpri galerijo
KARIKATURA: Marko Kočevar

Slovenci bomo letos, v povprečju, živeli bolje kot lani. Domače in tuje institucije, ki napovedujejo gospodarske trende, pričakujejo nadaljevanje dobrih časov. Slovenski gospodarski voz bo še naprej dohiteval evropskega. Razveseljivo je, da ni odvisen le od enega vlečnega konja, ampak se bo hitreje premikal zaradi dobre kondicije izvoznega gospodarstva, gradbeništva, povečevanja zasebne in državne potrošnje.

Gospodarska rast vpliva na vsakega od nas. Z njo ima več ljudi službo, plače so v povprečju višje, kupna moč se povečuje, država je lahko radodarnejša s socialnimi transferji, več lahko vlaga v ceste, šole, vrtce, zdravstvo … Blaginja prebivalcev je večja.

Vendar pri tem, ko domače in tuje institucije, ki napovedujejo gospodarske trende, pričakujejo nadaljevanje dobrih časov, ne pozabijo našteti tveganj – trgovinske vojne, kaotični brexit, zadolženost držav ... Zato so te institucije jeseni napovedi že popravile navzdol, uresničitev črnih scenarijev pa bi lahko pomenila velike težave za svetovno in slovensko gospodarstvo.

Poker svetovnih igralcev bo tlakoval prihodnjo pot – bo to gladka avtocesta ali strm makadam? Kakorkoli, pot bo enaka za vse države, razlika bo v kondiciji vlečnih konj in kakovosti vozov. Slovenska vprega ima težave s previsokim javnim dolgom, pomanjkanjem kvalificiranega kadra, neugodnimi demografskimi trendi, zaostajanjem v produktivnosti, pomanjkanjem visokotehnoloških izdelkov …

Zato je leto, v katerem domače in tuje institucije, ki napovedujejo gospodarske trende, pričakujejo nadaljevanje dobrih časov, a pri tem ne pozabijo našteti tveganj, morda ključno za vlado in gospodarstvo. Ključno, da opravita domače naloge, ki jih še nista. Sicer bi utegnili to leto končati z manj optimizma, kot ga imamo danes.

Preberite še: