Osel, led in Butalci

V neenotni vladajoči politiki si z »nemško patrio« nihče ne želi umazati rok. Zato gre odločitev na led.
Fotografija: Karikatura: Marko Kočevar Foto M
Odpri galerijo
Karikatura: Marko Kočevar Foto M

Tristo milijonov evrov je veliko denarja. Pomeni tudi veliko interesov. Tako v politiki, v vojski in seveda tudi pri trgovcih z orožjem. Čeprav velja, da je projekt nakupa osemkolesnikov zamrznjen oziroma odločitve sedanje vlade o morebitnem nakupu teh vojaških vozil še nekaj časa ne bo, so se Američani prek elektronskega stika že oglasili pri Damirju Črnčecu, sekretarju v kabinetu predsednika vlade, in Karlu Erjavcu, obrambnem ministru. Nemški proizvajalci so pred dnevi prišli v Slovenijo lobirat osebno ...

Karl Erjavec je v svojem drugem mandatu obrambnega ministra zelo previden in, kot pravi, tudi hvaležen za izkušnje. V prvem mandatu ga je zadela afera patria, zaradi katere ga je ob obtožbah nevestnega dela v službi doletela tudi sodna obravnava, v kateri je bil oproščen.

Po znanem pregovoru gre osel samo dvakrat na led. Ta stari rek sicer uči, da pametni ljudje ne ponovijo napake, ki so jo nekoč že naredili, saj so se iz nje naučili. Neumni ljudje (osli) napako ponovijo. Morda bi ob pisanju o odločanju o vojaških nabavah lahko uporabili tudi Frana Milčinskega oziroma njegove Butalce. Po analogiji bi tako lahko zapisali, da se butalski Slovenec, v tem primeru govorimo o volivcih oziroma davkoplačevalcih, pusti vedno znova prinesti okoli.

Če se je v času Cerarjeve vlade zdelo, da je nakup nemških boxerjev gotovo dejstvo in samo naklonjenost higieni naj bi bila vzrok, da takratna ministrica za obrambo Andreja Katič ni podpisala dokumentov, ki bi omogočili izvedbo posla, se zdaj zdi, da si v vladajoči politiki nihče ne želi umazati rok. Glede nakupa boxerjev ni enotnosti v politiki in tudi v vojski ne. Zato se ne odloči nič. Zadevo zamrzne. Se še enkrat prouči dejanske potrebe vojske. Napiše belo knjigo. Novo strategijo. In veliko afero, ki bi lahko udarila to vlado, preprosto odloži.

Preberite še: