Pandemija strahu

Nestrpnost ob pričakovanju prvega potrjenega primera koronavirusa v Sloveniji je izjemna, toda ko (in upam, tudi če) bo virus enkrat na naših tleh, bo strah verjetno splahnel.
Fotografija: Fizične omejitve po svetu le upočasnjujejo širitev. Še celo močno izolirane države, kot je Severna Koreja, poročajo o pojavu bolezni. Foto: Nacho Doce / Reuters
Odpri galerijo
Fizične omejitve po svetu le upočasnjujejo širitev. Še celo močno izolirane države, kot je Severna Koreja, poročajo o pojavu bolezni. Foto: Nacho Doce / Reuters

Kar nekaj se jih odziva narobe. Verjetneje, kot da bo zmanjkalo kruha in mleka, je, da bo prišlo do zamude pri dostavi novega avtomobila. Težave lahko pričakujete predvsem pri trajnih izdelkih, ki imajo zapleteno nabavno-proizvodno verigo. A če se razmere kmalu ne bodo umirile, bo tako ali tako veliko prebivalcev počakalo z večjimi nakupi. In tega bi Slovenijo moralo biti bolj strah kot virusa.Letošnji izbruh je pokazal, kako težko je v sodobnem svetu omejiti širitev. Svet se ne spopada prvič s pandemijo, a ključni izziv postaja globalna prepletenost. Ta nam po eni strani lepša življenje, po drugi pa izpostavlja tveganjem hitre širitve bolezni. Kar nekaj filmov katastrofe je že bilo posnetih na to temo. Sodobna medicina je na srečo sposobna dovolj omejiti učinke bolezni, da tokratni izbruh ne bo imel takih razsežnosti kot pred stoletjem španska gripa.

Fizične omejitve po svetu le upočasnjujejo širitev. Še celo močno izolirane države, kot je Severna Koreja, poročajo o pojavu bolezni. Pri tem je lažje fizično omejiti širitev v velikih državah, kot je Kitajska, kjer so med naseljenimi območji velike razdalje. Skoraj nemogoče je širitev s fizičnimi zaporami ustaviti v Evropi, kjer so razdalje med kraji majhne in stiki med prebivalci bolj prepleteni.

A to ne spreminja teze, da vpliva virusa v vsakdanjem življenju v Sloveniji ne bo skoraj nihče neposredno opazil. Glede na širitev in razširjenost virusa v svetu bo v primeru pojava bolezni v Sloveniji le malo ljudi poznalo nekoga, ki pozna nekoga, ki je bil v stiku z okuženim.

Da ne bo pomote, previdnost je nujna, a v trgovino je še vedno treba in velika večina delovno aktivnih mora tudi v službo. Življenje bi moralo potekati kar se da normalno, preventivni ukrepi pa usmerjeni v zdravo življenje. Ključna je zaščita najbolj ogroženih – starejših in bolnih.

Bolj kot v naših telesih se bo virus poznal v naših žepih. Slovenska predelovalna industrija je del svetovne nabavne verige, ki je, za zdaj, natrgana.