Pogovoriti se moramo o lokalni samoupravi

Mnogi, ki so se zgražali nad samo idejo pokrajin, so po tem, ko jim ni bilo všeč, kam so jih uvrstili, zahtevali svojo.
Fotografija: Karikatura: Marko Kočevar
Odpri galerijo
Karikatura: Marko Kočevar

Zakon določa, da ima občina najmanj 5000 prebivalcev. Več kot polovica slovenskih občin jih ima manj. Čeprav vsi vemo, da je občin preveč, je dejstvo, da svoje občine nihče ne bi dal. Prej bi se odločil za »osamosvojitev« svoje krajevne skupnosti.

Podobno je pri pogovoru o pokrajinah. Čeprav se nekateri sprašujejo, ali jih sploh potrebujemo in ali to ne pomeni zgolj še več birokracije, so si strokovnjaki lokalne samouprave edini, da so pokrajine nujne zaradi decentralizacije, enakomernega razvoja in pridobivanja sredstev. Pričakovano pa se razprava o pokrajinah ni začela s ključnimi vprašanji, kot so pristojnosti, ki bi jih z države prenesli na pokrajine, katere pristojnosti bi vzeli občinam, ter z vprašanjem birokracije. Začeli smo z geografijo.

Občani so se jezili nad »razkosanjem« Štajerske na tri dele, se spraševali, kaj dela Dol pri Ljubljani v južnoštajerski pokrajini ter Vrhnika na Gorenjskem, Posavci, Zasavci in Prleki pa so zaman iskali svojo pokrajino. Mnogi, ki so pljuvali po prevelikem številu občin in se zgražali nad samo idejo pokrajin, so, potem ko jim ni bilo všeč, kam so jih pripravljavci osnutka zakona uvrstili, zahtevali svojo pokrajino.

Gre le za osnutek. Pokrajin še ne bomo dobili, če sploh, zato je za občine edina pomembna tema financiranje. Jesen je namenjena povprečnini. Šestinšestdeset občin dobi od države premalo, da bi lahko financirale tiste naloge, ki jim jih ta ista država z zakoni nalaga. Občine je prizadel sporazum vlade s sindikati javnega sektorja, nekatere bi še dodatno prizadela sprememba zakona o financiranju občin.

Občani se s financiranjem ne ukvarjajo. Pomembno je, da je cesta urejena, da je prostor v vrtcu in da je za silvestrovo v mestu zabava. Če bo občini zmanjkalo denarja za karkoli od tega, občan ne bo jezen na državo, ki morda ni dala dovolj denarja, ampak na občino. Velikokrat bo imel tudi prav. Preden bomo storili karkoli, bi se morali odkrito pogovoriti o lokalni samoupravi. Ko bomo vedeli, kaj hočemo, bo vsaj smer jasna. Za zdaj je namreč za mnoge, ki bodo o tem odločali, lokalna samouprava le prostor v vrtcu in silvestrska zabava.

Preberite še: