Potop

Zaradi 800-milijonskega dolga je Istrabenzovo premoženje razprodano ali pa se še išče kupca.
Fotografija: Karikatura: Marko Kočevar
Odpri galerijo
Karikatura: Marko Kočevar

Slovesno 60-letnico Istrabenza so praznovali v Kristalni dvorani hotela Kempinski Palace Portorož. Več kot 300 uglednih gostov je zabaval Big Band RTV Slovenije, predstavili so tudi posebno vino Sixty. Predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar je naznanil, da so podelil štiriletno štipendijo 30 nadarjenim devetošolcem. Blišču navkljub so že bili na obzorju črni oblaki. Tako je bilo 27. novembra 2008. Čez štiri mesece je Bavčar moral zapustiti Istrabenz in kmalu potem je pristal v kazenskih postopkih.

Nekdanji prvi mož in nadzornik Istrabenza Janko Kosmina je razkril, da se je leta 2001 z Bavčarjem in drugimi vodilnimi v LDS posvetoval o vstopu strateškega partnerja – to je postal avstrijski OMV, ki je pozneje povsem prevzel posel s črpalkami. Bavčar je bil še istega leta imenovan na čelo takratnega koprskega paradnega konja. Prišel je z ambicioznimi načrti, da prevzame regionalni turizem, živilsko industrijo, se ukvarja z nepremičninskimi projekti, razvija informatiko, vlaga v avtomobilizem in hidroelektrarne … Mimogrede je postal še Istrabenzov (skriti) lastnik. Bavčarjeve megalomanske načrte je spodnesla gospodarska kriza in nezakoniti posli so ga privedli v zapor. Ob odhodu je pustil več kot 800 milijonov evrov dolga (ta dolg se je s prodajami delno odplačal, ne pa v celoti), on pa je postal sinonim za slovenskega privatizacijskega tajkuna.

Namesto da bi Istrabenz konec lanskega leta praznoval svojo 70. letnico, je zdaj na neslavni sklenitvi svoje poti. Njegovo premoženje je bilo razprodano ali pa se zanj še išče kupca. Na njegovem pogorišču je mogoče najti Drogo Kolinsko, Instalacije, Istrabenz Pline in Istrabenz Turizem. Dolgovom navkljub je Portorožu ostal tudi prenovljeni hotel Palace. Nesrečno poglavje se zapira, gospodarstvo pa mora napisati novo. Tokrat seveda na zdravih temeljih.

Preberite še: