Priložnosti in čeri med državama

Edino pomembnejše vprašanje, glede katerega se Slovenija in Srbija razhajata, je Kosovo.
Fotografija: Karikatura Foto Marko Kočevar
Odpri galerijo
Karikatura Foto Marko Kočevar

Slovenski premier Marjan Šarec je danes na državnem obisku pri srbski kolegici Ani Brnabić. Namen obiska je utrditi dobre politične odnose in vsestransko sodelovanje med državama, so sporočili iz njegovega kabineta. Odnos med Slovenijo in Srbijo je podoben odnosu med starima zakoncema. Kolikor bolj sta odmaknjena drug od drugega, toliko boljši so njuni odnosi, ko se spet sestaneta. Nobenega dvoma ni, državi sta po skoraj treh desetletjih, ki so minila od njunega bivanja v skupni državi, v odličnih odnosih. Takrat je bilo njuno sodelovanje in medsebojno »izkoriščanje« obvezno, zdaj pa je prostovoljno, zato je vse boljše.

Že res, da državi še nista rešili večine nasledstvenih vprašanj o premoženju nekdanje skupne države, pri čemer bi morala Srbija dati, Slovenija pa dobiti, a kot kaže, to nobene od njiju prav posebno ne moti. Vedeta se pragmatično in se povezujeta, kolikor je le mogoče, predvsem gospodarsko. Slovenija je prvi val naložb v Srbiji takoj po vojni sicer zamudila, zdaj popravlja, kar je še mogoče popraviti.

Edino pomembnejše vprašanje, glede katerega se državi razhajata, je Kosovo. Slovenija je državo Kosovo priznala, Srbija, za katero je to zelo občutljiva tema, ne. To je tudi eden najtrših orehov za vstop Srbije v Evropsko unijo. Spomladi, ko je Srbijo obiskal predsednik Slovenije Borut Pahor, sta obe državi povedali, da odnos do Kosova ne bo razdrl njunega prijateljstva. Slovencem je že vseskozi, odkar je Jugoslavija razpadla, ta prostor blizu. Mnogi so vključeni v razvoj držav na območju nekdanje Jugoslavije strokovno in politično. Tlakujejo most med EU in Balkanom. A gradnike tega mostu kar naprej spodjeda odnos do Kosova.

Za Srbijo so pred vstopom v EU veliki izzivi državna uprava in sodstvo, katerih delo mora popraviti, svoboda medijev, ki jo mora vzpostaviti, okolje, ki ga mora izboljšati, kmetijstvo, da bi lahko dajalo od sebe veliko več, kot daje, delovna mesta, da jim ne bodo vsi mladi zbežali na tuje. Vse našteto so hkrati priložnosti za Slovenijo. Nerešeno ostaja tudi kosovsko vprašanje. Od njegove stabilne rešitve je lahko odvisna stabilnost v regiji in okolici.

Preberite še: