Redek gost

Čeprav so najvišji japonski funkcionarji v Sloveniji redki gosti, je Japonska zelo pomembna sogovornica.
Fotografija: Karikatura: Marko Kočevar
Odpri galerijo
Karikatura: Marko Kočevar

Dolgo časa je trajalo, da so se v Tokiu končno odločili, da bo japonski zunanji minister obiskal Slovenijo. Taro Kono je namreč prvi japonski zunanji minister, ki bo v 27 letih, odkar so bili med državama vzpostavljeni diplomatski odnosi, obiskal našo državo. Pa vendar se ta obisk ne bi mogel zgoditi v primernejšem trenutku.

Slovenija je – tako kot Bolgarija, Hrvaška in Italija, ki jih bo Kono prav tako obiskal v tem tednu – za tretje največje gospodarstvo sveta pomembna sogovornica v času, ko se več kot tisoč japonskih družb, ki poslujejo v Veliki Britaniji, srečuje s tveganji, ki jih prinaša brexit brez sporazuma. Tudi Srbija, v kateri bo Kono prav tako preživel en dan, je v tem kontekstu še kako pomembna za Japonsko, kajti za deželo, za katero je bil vedno pomemben vsak še tako oddaljen trg oziroma vir surovin in delovne sile, je evropska integracija edina prava pot v prihodnost.

Za Slovenijo je njegov obisk pomemben za razjasnitev daljnovzhodnih dilem zaradi trgovinske vojne, ki poteka ne le med Kitajsko in ZDA, temveč tudi med Japonsko in Južno Korejo. V luči, kot se zdi, nepremostljive krize v Hongkongu, s tem pa tudi povečane negotovosti na celotnem območju je dobro tudi to, da bo imelo politično vodstvo v Ljubljani priložnost iz prve roke slišati, kaj o vsem tem misli ena najpomembnejših političnih in gospodarskih sil Daljnega vzhoda.

Čeprav so najvišji japonski funkcionarji v Sloveniji redki gosti, je Japonska zelo pomembna sogovornica. Sporazum o strateškem partnerstvu med Japonsko in EU je začel veljati 1. februarja, v obdobju dramatičnih premikov v temeljih globalne gospodarske ureditve pa dobiva prav posebno težo.

Pomembni temi sta tudi dilema v zvezi z revizijo varnostnih mehanizmov, na katere sta se do zdaj opirala Zahod in Vzhod, pa tudi skladnost, kar zadeva slovenska in japonska pričakovanja, da se ohranita vladavina prava morja in svobodna plovba, in to tako v Jadranskem kot Južnokitajskem morju.

Vsekakor je treba upati, da je prvi obisk japonskega zunanjega ministra zgolj znamenje, da je dialog potreben obema stranema. Seveda pa je treba pozorno prisluhniti vsaki besedi, ki jo bo izgovoril gost. Taro Kono prihaja z jasno misijo.