Skrivalci

Od tega, da ljudje ne bodo zaupali institucijam, bodo imeli koristi predvsem populisti.
Fotografija: Karikatura: Marko Kočevar
Odpri galerijo
Karikatura: Marko Kočevar

Maja bodo evropske volitve in gotovo se bodo takrat okrepile nacionalistične sile. Izpetost in manjša verodostojnost tradicionalnih strank je eden od vzrokov za njihov vzpon. Niti številni finančni škandali desničarskih populistov v evropskem parlamentu, ki so, kot na primer Marine Le Pen, še posebno razsipni pri porabi davkoplačevalskega denarja in kršijo predpise, tega ne ustavijo.

Težko razumljivo je ravnanje velikih političnih skupin, ki se že dolga leta na vse pretege upirajo večji transparentnosti pri različnih plačilih iz blagajne evropskega parlamenta in vsaj približnem nadzoru spoštovanja njihove namembnosti. Ko evropski poslanec na mesec dobi nekaj tisočakov vreden namenski dodatek za stroške, je preverjanje tega povsem utemeljeno in ne posega v njegovo integriteto.

Argumenti parlamentarne administracije o visokih stroških, ki bi nastali s takšnim preverjanjem, najbrž niso prepričali niti samih avtorjev tega izgovora. Zato utegne današnja presoja sodišča EU vsaj na nekaj področjih pomanjkljive transparentnosti pri dodatkih za evropske poslance pokazati, da pravila veljajo za vse. Posebno za tiste, ki veliko pridigajo o visokih načelih in poštenosti.

Številni škandali in razkritja, kako nenamensko se porablja denar v evropskem parlamentu, bi morali že sami po sebi zadoščati, da bi se temeljito lotili vseh kočljivih zadev. A se raje kot za resne odgovore na očitke odločajo za simbolične korake.

S takšno držo škodujejo razvoju demokracije na ravni EU, ki se razvija tudi s krepitvijo evropskega parlamenta. Od tega, da ljudje ne bodo zaupali institucijam, bodo imeli koristi predvsem populisti.

Preberite še: