Slovenija v vesolje

Vizija podjetij in države mora biti usmerjena k novim, prebojnim izdelkom in storitvam.
Fotografija: Prednost. Karikatura: Marko Kočevar
Odpri galerijo
Prednost. Karikatura: Marko Kočevar

V Sloveniji nikoli ne bodo doma največje svetovne industrijske korporacije. Lahko pa smo Slovenci najboljši pri nišnih izdelkih. Lahko naredimo najboljša električna letala, najboljše balonske hale, najboljše merilne instrumente in še bi lahko naštevali. Podjetniških šampionov v Sloveniji je veliko, a večina je skritih.

Glavni steber slovenskega gospodarstva so dobavitelji nemški avtomobilski industriji – tako bo tudi v prihodnje. A velika odvisnost od ene panoge in predvsem od enega trga pomeni tveganje za celoten izvoz in slovenski BDP. Novic, ki so v zadnjih dneh prišle iz naše največje trgovinske partnerice Nemčije, zato ne gre zanemariti: nemška industrijska naročila so februarja razočarala, v istem mesecu so nemška podjetja najbolj zmanjšala svojo proizvodnjo v zadnjih dveh letih in pol, upočasnil se je tudi izvoz, zaupanje nemških vlagateljev pa je bilo aprila zaradi trgovinskih napetosti med ZDA in Kitajsko ter konflikta v Siriji prvič po juliju 2016 negativno. Kljub temu so nemški inštituti zvišali napoved letošnje gospodarske rasti Nemčije na 2,2 odstotka.

Korak proti zmanjšanju odvisnosti od največjega evrskega gospodarstva in njene avtomobilske industrije bi lahko bil preboj z inovativnimi, tudi nišnimi izdelki in storitvami z visoko dodano vrednostjo, ter prodajo vrhunske tehnologije in znanja na nove trge od Bližnjega in Daljnega vzhoda do Afrike ter še dlje – v vesolje. Vesoljske tehnologije so gotovo ena od panog prihodnosti, kar je ugotovilo že kar nekaj slovenskih podjetij in nekatera so se že uvrstila med pomembne svetovne igralce.

Vizija podjetij in celotne države mora biti torej usmerjena k novim, prebojnim izdelkom in storitvam. Globalna konkurenca je namreč vse hujša. Denimo na Kitajskem, nekoč državi s poceni delovno silo, govorijo le še o vlaganjih v razvoj, inovacijah, zeleni mobilnosti, letalski in vesoljski industriji …