V zaroti molka

Iniciativa ima potencial zmagovalca in v prihajajočih letih utegnemo videti, kaj to pomeni.
Fotografija: KARIKATURA: Marko Kočevar
Odpri galerijo
KARIKATURA: Marko Kočevar

Inicitiva Dovolj.je, katere cilj je »zaščititi žrtve spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem«, se je odločila za taktiko dostojanstvene vztrajnosti. Kot so povedali v ponedeljek na tiskovni konferenci, jih uradna Cerkev na Slovenskem vse bolj prepoznava za nasprotnike, namesto da bi v njih videla sodelavce, ki sledijo istemu cilju. Jasno je, da bo v naraščajoči napetosti nekje počilo, in kot kažejo (zgodovinske) izkušnje, bo eden od dveh igralcev v drami na temo spolnih zlorab na koncu moral zapustiti ideološko prizorišče.

Mala in šibka iniciativa pravzaprav sama po sebi ne bi imela nobenih možnosti, če v širšem svetovnem kontekstu obravnavanja teh zlorab na njeni strani ne bi bila resnica o stvarnem položaju žrtev. Tu je protislovje, ki uradno slovensko Cerkev z nenehnim dejanskim utajevanjem zlorab, potiska v brezizhodni položaj. Na strani iniciative je namreč papeška doktrina ničelne tolerance tako do storilcev kot do tistih, ki jih prikrivajo ali relativizirajo. In za dejstvo relativizacije pomena in dimenzij spolnih zlorab v slovenski Cerkvi je več kot dovolj dokazov.

Pravo vprašanje, ki se postavlja v zvezi s tem, je, ali gre v tej zaroti moka za zavestno prikrivanje organiziranih pedofilskih in podobnih omrežij ali nemara ne gre toliko za omrežja, temveč »le« za sram dostojanstvenikov uradne Cerkve, ki so za nekatere stvari vedeli, a jih niso obravnavali čisto zares ter niso znali ali hoteli ustrezno ukrepati.

Enako pomembno je vprašanje, ali se uradna slovenska Cerkev obravnave vzorčne in konkretne spolne zlorabe žrtev otepa nemara tudi zato, ker bi se s tem odprla Pandorina skrinjica drugih duhovnih, socialnih in političnih zlorab.

Civilna iniciativa vsekakor orje ledino stvarnega in ideološkega spopada, čeprav očitno noče nič drugega, kakor doseči pravico za konkretne žrtve spolnih zlorab duhovnikov. To samo po sebi deluje kot simptom. Pred dvema desetletjema in manj ne bi imela nikakršnih možnosti za uspeh. Danes ima zaradi razmerja sil okrog argentinskega papeža potencial zmagovalca in v prihajajočih letih utegnemo videti, kaj to pomeni.

Preberite še: