Zastražena zdrava pamet

Kdor danes hodi naokoli z zračno puško, lahko jutri vzame v roke pravo puško.
Fotografija: Vaška straža KARIKATURA: Marko Kočevar
Odpri galerijo
Vaška straža KARIKATURA: Marko Kočevar

Nedeljski izlet s fotografom na Kozjansko je bil posebno doživetje. Vožnja po ovinkasti cesti med zelenimi hribčki in griči skozi lično urejene in vsaj na videz razmeroma bogate vasice me je znova spomnila, na kako presunljivo lepem koščku planeta živimo. Ko sva prispela na cilj, prizorišče tridnevnega vadbenega tabora paravojaške skupine, ki zanika, da je paravojaška skupina, sva tam našla skupino okoli 30 negotovih in večinoma ne ravno samozavestnih ljudi, oblečenih v uniforme.

Kot se spodobi za obisk pri samooklicani Štajerski vardi, sem tja prišel poln predsodkov. Pričakoval sem same klovne in lokalne posebneže. Morda je bil med njimi tudi kak šaljivec, a ni prišel do izraza. Večinoma pa so bili to povsem običajni ljudje s povsem običajnimi skrbmi in veselji. Ljudje, ki se zavedajo, na kako lepem koščku planeta živimo, in jih skrbi, da jim nepredvidljive spremembe na tem planetu jutri ne prinašajo prav veliko dobrega.

Kdo med nami ni negotov? Koga med nami ne skrbi za prihodnost naših otrok? Čeprav nismo vsi prestrašeni zaradi migrantov, ker vemo, da so se ljudje v iskanju boljšega jutri od nekdaj selili, se nimamo pravice norčevati iz tistih, ki jih množične migracije in s tem povezane težave skrbijo. Lahko se sicer tudi pretvarjamo, da prestrašeni ljudje nimajo nobenega razloga, da bi bili prestrašeni, a problema zgolj z ignoriranjem ne bomo odpravili.

Prestrašen in negotov človek, ki ima občutek, da ga država, ki ji plačuje davke tudi zato, da ga varuje, ne varuje dovolj dobro, lahko v trenutku stiske naredi veliko škode. Sebi, svojim bližnjim in tudi svojim sodržavljanom, ki se njegovim strahovom posmehujejo. Pa ne nujno z orožjem, tudi prestrašeni in prezrti ljudje imajo volilno pravico in na oblast nam lahko pripeljejo še večje populiste, kot nam vladajo danes.

Predsednik vlade Marjan Šarec se v svojih nastopih rad sklicuje na zdravo pamet. Če je pameten voditelj, mora vedeti, da v urejeni državi ne more vsak jemati pravice do uporabe sile v svoje roke. Kdor danes hodi naokoli z zračno puško, lahko jutri vzame v roke pravo puško in takrat bo prepozno za uvajanje reda.

Preberite še: