EU bo varčevala pri zdravju svojih prebivalcev?

Upanje zbuja, da je EP potrdil poročilo svojega odbora za okolje in zdravje.
Fotografija: Zmanjšanje sredstev za zdravstvene ukrepe EU je napačen odgovor na krizo zaradi covida-19! Foto Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Zmanjšanje sredstev za zdravstvene ukrepe EU je napačen odgovor na krizo zaradi covida-19! Foto Jure Eržen/Delo

Zmanjšanje sredstev za zdravstvene ukrepe EU je napačen odgovor na krizo zaradi covida-19! Javnosti želimo s tem dejstvom sporočiti bistvo hude zaskrbljenosti nevladnih organizacij, ki jih zastopamo kot Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo in hkrati tudi polnopravna članica Evropske zveze za javno zdravje ter civilne zveze za evropsko javno zdravje, oblikovane za zaščito zdravja prav ob skrčenem predlogu programa prihodnjega razvijanja zdravja EU4Health.

Prvotno predlagana sredstva 9,4 milijarde evrov za razširitev dostopnosti do kakovostne zdravstvene oskrbe, zdravil in sodobnih metod zdravljenja po vsej EU, tudi z močnim poudarkom na preventivi, so se v kompromisnem predlogu držav članic poleti skrčila na 1,7 milijarde, kar je pogubno za evropsko zdravje v času po covidu. Posebno še, ker se ni uresničila že direktiva EU za omejevanje zasvojenosti z nikotinom iz leta 2013, ki je nameravala v petih letih zmanjšati skrb zbujajoče število kadilcev v EU za 2,4 milijona, koristiti gospodarstvu z neto 4 milijoni evrov, ustvariti 2243 delovnih mest, zmanjšati stroške javnega zdravja za 506 milijonov in prihraniti nešteto življenj. To se ni zgodilo.

V tem mesecu se začenja v evropskem parlamentu prva stopnja pogajanj o programu EU4Health, zato je Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo o krčenju sredstev in posledicah obvestila tako ministra za zdravje Tomaža Gantarja kot evropskega komisarja iz Slovenije za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča, komisarko za zdravje Stello Kyriakides ter naše evropske poslance in našo stalno predstavnico pri EU Gabrielo Korže.

Poudarili smo, da močno zmanjševanje predvidenih sredstev usodno krni napredne elemente programa EU4Health: zdravstvena prizadevanja fokusira zgolj na pandemije, se osredinja le na zdravljenje in zanemarja preventivo in splošno promocijo zdravja vsakega posameznika, omejuje ukrepe na področje nalezljivih bolezni in ne spodbuja načrtno boja proti nenalezljivim, prizadeva širitev sedanjih evropskih referenčnih omrežij in povsem pozabi na krepitve institucij za spopadanje s čezmejnimi zdravstvenimi nevarnostmi in izboljševanje evropskega javnega zdravja nasploh. Ne načrtuje več boja proti neenakosti na področju zdravja, v usmerjevalni skupini EU4Health pa so tudi izpuščene nevladne organizacije, ki predstavljajo prebivalstvo posameznih držav v povezavi z zdravstvenim sektorjem.

Razveseljujoč je bil zlasti odziv ministra Gantarja na naše strahove, med drugim je zapisal tudi, da »Slovenija podpira preventivne programe, ki obravnavajo glavne dejavnike tveganja za raka, kot so tobak, alkohol in nezdrava prehrana. Pozvala je tudi k večjemu poudarku na varovanju duševnega zdravja … Poleg starejših je kot posebno ciljno skupino izpostavila skrb za zdravje otrok, ki bi se morala pričeti že s celostno obravnavo bodočih staršev z vidika zdravega življenjskega sloga, zdravega delovnega in življenjskega okolja in kakovostno, celovito prenatalno oskrbo nosečnic … in predlagala, da se navedeno doda kot specifični cilj, ki predstavlja predpogoj za izboljšanje zdravja celotne družbe.«

Upanje zbuja, da je evropski parlament (EP) oktobra potrdil poročilo svojega odbora za okolje in zdravje, ki se zavzema, naj se sredstva za zdravje prebivalstva EU v predlogu za novembrsko prvo obravnavo znova povečajo na 9,4 milijarde evrov. Združeni v skupni evropski civilni zvezi za javno zdravje zahtevamo dobro financiran, dobro načrtovan in dobro voden evropski program za naše boljše zdravje EU4Health! Ker si to prebivalci Evropske unije zaslužimo, ko bomo sanirali posledice covida-19.
 

Preberite še:

Komentarji: