V ZRC SAZU izražajo zaskrbljenost in podporo STA

STA je javni servis, ki vestno, ažurno, dosledno in predano spremlja tudi dejavnost znanstvenoraziskovalnih ustanov.
Fotografija: V ZRC SAZU z zaskrbljenostjo spremljamo zaostrovanje napadov Urada vlade za komuniciranje na Slovensko tiskovno agencijo. Foto Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
V ZRC SAZU z zaskrbljenostjo spremljamo zaostrovanje napadov Urada vlade za komuniciranje na Slovensko tiskovno agencijo. Foto Jože Suhadolnik/Delo

Zaposleni in zaposlene na Znanstveno-raziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) z zaskrbljenostjo spremljamo zaostrovanje napadov Urada vlade za komuniciranje (UKOM) na Slovensko tiskovno agencijo (STA).

Opozarjamo, da je STA javni servis, ki vestno, ažurno, dosledno in predano spremlja, oblikuje in posreduje vesti o dogajanju v Sloveniji, vključno z dejavnostjo znanstvenoraziskovalnih ustanov. Zapise STA povzemajo številni drugi mediji v Sloveniji, in to predvsem tisti, ki si ne morejo privoščiti zaposlovati toliko novinarjev in novinark, da bi uredništvo zagotavljalo poročanje tudi o tako obrobnih temah, kot je znanost.

Vedeti je namreč treba, da v komercialno usmerjenih medijih znanost in z njo povezane teme veljajo za obrobne, saj ne prinašajo prav veliko branosti, gledanosti, poslušanosti ali klikov. Zato je znanost še posebej odvisna od delovanje medijev, kakršen je STA, pa tudi Radiotelevizija Slovenija (RTV) z vsemi svojimi programi in uredništvi. Le takšni mediji lahko zaradi bolj ali manj stabilnega financiranja zagotavljajo poročanje o tistih dejavnostih v družbi, ki so za obstoj družbe ključnega pomena, vendar na trgu ne prinašajo dovolj dobička.

Če bomo dopustili ukinitev javnih medijev, kakršna sta STA in RTV, bomo s tem povzročili nepopravljivo škodo v slovenski medijski krajini, že tako osiromašeni kakovostnih medijev. Znanost bo tako izginila z medijske agende in se preselila na specializirane portale ter v ljubiteljske, nišne medije. Tako bo tudi sama obveljala za marginalno dejavnost, malone konjiček peščice čudakov, ki si krajšajo čas s tratenjem davkoplačevalskega denarja.

Zaradi vsega tega menimo, da ob trenutnem dogajanju in ob vse bolj nasilnih poskusih eliminirati medije, ki s svojim poročanjem več kot upravičujejo naziv javnega servisa, ne smemo molčati. Zaposlenim na STA izrekamo vso podporo in hkrati pozivamo UKOM, naj preneha s finančnim izčrpavanjem in grožnjami STA.
 

Preberite še:

Komentarji: