Kučan: Vojna napoved Sloveniji?

Objavljamo Kučanovo pojasnilo.
Fotografija: Milan Kučan FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Milan Kučan FOTO: Leon Vidic

Moje pojasnilo, objavljeno v Delu, »V čivku Janeza Janše je skoraj toliko laži, kolikor je besed«, je pričakovano izzvalo odziv. Prvak SDS je objavil dopis generala Konrada Kolška z dne 27. junija 1991, v katerem je slednji predsednika takratnega izvršnega sveta Lojzeta Peterleta obvestil o nalogi 5. vojaškega območja, da brezpogojno prevzame mejne prehode z Avstrijo in Italijo in da za izvršitev naloge uporabi tudi bojno delovanje vojaških enot. Kdo je izdal ukaz, general Kolšek ni zapisal.

Janez Janša dopis generala Kolška interpretira kot vojno napoved. Vendar vojne suvereni državi ne more napovedati poveljnik nekega vojaškega območja, pač pa to stori vodstvo države. V primeru SFRJ odločitve o vojni proti Sloveniji nista sprejela ne predsedstvo kot vrhovni poveljnik vojaških sil ne izvršni svet SFRJ. Predsednik Ante Marković je bil celo zelo kategoričen, da zvezni izvršni svet o uporabi orožja sploh ni odločal. Kolšek je očitno ravnal po ukazu generalštaba JLA, ki pa za tak ukaz ni imel pooblastil ne predsedstva in ne izvršnega sveta SFRJ. Kakor se je izkazalo kasneje, tudi generalštabni generali glede agresije na Slovenijo niso bili enotni.

Znano je, da je predsedstvo Slovenije v razširjeni sestavi sprejelo odločitev, da se Slovenija agresiji enot JLA upre tudi z orožjem.

Tovrstne polemike se mi sicer zdijo vredne obžalovanja. Ne gre namreč za interpretacijo posameznikov, čas bi bil, da se do mednarodnih in vojaško pravnih vidikov nastanka samostojne Republike Slovenije opredeli država, namesto da jih prepušča politikantski samovolji.

Milan Kučan

Preberite še:

Komentarji: