Privatizacija zdravstva

Pred dobrimi štirimi desetletji zdravstvo ni moglo poslovati z izgubo.
Fotografija: Konec novembra bo minilo 45 let od otvoritve UKC v Ljubljani. Foto Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Konec novembra bo minilo 45 let od otvoritve UKC v Ljubljani. Foto Leon Vidic/Delo

Pred dobrimi štirimi desetletji – konec novembra bo minilo 45 let od otvoritve UKC v Ljubljani – zdravstvo ni moglo poslovati z izgubo: »plane« je bilo najbolje izpolniti 105-odstotno, ker so to »nadrejeni« priznali kot osnovo za naslednje leto. Dodatno povišanje in posledično izgubo smo preprečevali tako, da smo vse naredili, viška storitev pa nismo obračunavali.

Slovenja daje za zdravstvo na prebivalca tretjino manj denarja od povprečja EU. Podobno manjše je število zdravnikov, manjkajo tudi ostali zdravstveni delavci. V času koronavirusa je važno tudi, da imamo 13 intenzivnih postelj na 100 tisoč prebivalcev, Nemčija na primer 30.

Najbolj poznam razmere v radiologiji: preiskave so postale neinvazivne (brez pikanja v žile ali hrbtenični kanal ledveno). Magnetna resonanca skoraj nima omejitev in je zelo povedna. Staramo se, skoraj vsi imamo težave s hrbtenico, sklepi. Vsi bi se radi »slikali«, pozdravili, bili mladi. Podobno velja za ultrazvočne preiskave ter druge diagnostične in terapevtske posege in zdravljenje. Življenjska doba se pa daljša in bolj bolehamo za vsemi vrstami obolenj.

V zadnjih letih so številne javne zdravstvene ustanove za skrajševanje čakalnih dob že dobile dodaten denar, ki nikoli ni bil v celoti porabljen. Malo tudi zato, ker so le redki delali dodaten program ob sobotah, nedeljah, praznikih in ponoči.
Bogati danes samoplačniško pri privatnikih rešujejo svoje zdravje. Imajo tudi več znanstev. »Ostali« čakajo in čakajo.

Kaj je narobe, če bo »država« vsaj malo skrajšala čakalne dobe z enkratnim (ostanek letošnjega in prihodnje leto) dodatnim denarjem pod enakimi pogoji tako javnim zavodom kot zasebnikom? To bo pomagalo predvsem »ostalim«. Pogodbe z zasebniki v letu 2022 ne bodo avtomatsko podaljšane. Zakaj je to prikrita privatizacija? Morda nasprotovanje, ker bodo privatniki »izkoriščali delavce«, ki bodo morali delati ob koncu tedna, v času praznikov in ponoči?

Kaj za takojšnjo rešitev predlagate nasprotniki »privatizacije«? S kakšnimi ukrepi bi hitreje in bolj pošteno izboljšali sedanje stanje, ki se slabša že leta in leta, zdaj tudi zaradi koronavirusa?

Ob rob: tudi dvigala v večnadstropnih stanovanjskih in poslovnih stavbah so kljub na novo uvedenemu obveznemu razkuževanju zaradi »stoječega zraka« možen izvor okužbe. Preprečitev je enostavna. Obvezno vključeni dvigalni ventilatorji. Kjer ni ventilatorjev, naj programe dvigal nastavijo tako, da bodo vrata dvigal, ko stojijo v nadstropjih, ostala odprta, ne pa zaprta kot zdaj. Zakaj bi to ogrožalo varnost? Dvigala bodo pa bolj prezračena.

Konec novembra bo minilo 45 let od otvoritve UKC v Ljubljani. Foto Leon Vidic/Delo
Konec novembra bo minilo 45 let od otvoritve UKC v Ljubljani. Foto Leon Vidic/Delo

 

Preberite še:

Komentarji: