Zamujene priložnosti

Na varčevalnih računih državljanov je nezanemarljivih 23 milijard evrov.
Fotografija: Iz vidnega polja pa je politiki ušla tudi možnost za angažiranje dobička, ki se je predvsem v osebne koristi nabiral v nekaj letih zadnje konjunkture. Foto Shutterstock
Odpri galerijo
Iz vidnega polja pa je politiki ušla tudi možnost za angažiranje dobička, ki se je predvsem v osebne koristi nabiral v nekaj letih zadnje konjunkture. Foto Shutterstock

Politična elita je nenadoma ugotovila, da je na varčevalnih računih državljanov nezanemarljivih 23 milijard evrov.

Do njih se ne more enostavno dokopati, kot je sicer navajena. Njen razmišljajoči del je zato prišel na idejo, da bi prihranke obdavčili, jih tako izbezali na prosto in z njimi lahko podprli prave investicije. Vprašanje, ali je že jasno, katere investicije so to. Strateške bi morale imeti tudi javni konsenz.

Take vneme ni bilo zaznati, ko se je pod ceno prodajalo državno premoženje. Če bi se lahko minusi, ustvarjeni pri tem, čudežno spremenili v pluse, bi lahko kar lep kupček evrov vložili v investicije za razvoj.

Iz vidnega polja pa je politiki ušla tudi možnost za angažiranje dobička, ki se je predvsem v osebne koristi nabiral v nekaj letih zadnje konjunkture.

Niso zaznali potrebe, da bi ga z državnimi mehanizmi usmerili v investiranje novih proizvodnih zmogljivosti, ki bi prispevale k dvigu produktivnosti in pravemu razvoju. Kaže, da bogata leta ne bodo nič prispevala k dvigu blaginje državljanov.
 

Preberite še:

Komentarji: