Družinski madež mi lahko ponovno uniči zvezo

Zaupati ji morate to skrivnost, zaradi katere trpi – četudi nič kriva – vsa družina.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Ko sem bil še majhen, je očetova družina doživela hud udarec: njegov brat je ubil svoje dekle, potem pa si je sodil še sam. Tragedija je zaznamovala tudi moje odraščanje, saj so mi sošolci nenehno dajali zlobne opazke. Mama je želela, da bi si spremenili priimek, se preselili drugam, a je oče vztrajal, da ni naredil nič slabega, da ne bo bežal.

Z natolcevanjem so ljudje pripomogli, da se je zlomil in pristal v psihia­trični bolnišnici. Na srečo mu je mami stala ob strani, tako da je sčasoma okreval. Sledila so najstniška leta, ki sem jih preživljal v družbi dveh brat­rancev in sestre. Drug drugemu smo si bili v oporo. Sledil je študij na fakulteti, diplomiral sem kot eden najboljših v letniku. Še isto leto sem spoznal dekle, ki mi je pomenila vse na svetu.

Lepo sva se imela, a le do trenutka, ko so njeni domači povezali moj priimek s tragedijo, ki se je v preteklosti zgodila v očetovi družini. Naredili so vse, da se je najina zveza končala. Dolgih šest let sem si lizal rane in ni bilo lahko. Spet sem spoznal dekle, ki mi je zelo všeč, načrtujeva tudi poroko. O družinski skrivnosti, ki je sicer stara že več kot trideset let, ji še nisem govoril, ker me je strah. Kaj bi vi storili na mojem mestu? Emil
 

Dragi Emil, splet okoliš­čin, v katerih ste se znašli, je res zelo nenavaden in pereč, zato sem vas »vzela preko vrste«. Ne zdi se mi prav, da vam kroji usodo dogodek, s katerim nimate čisto nobene zveze, se pa – tu se z vami strinjam – lahko zgodi, da vam zlobni jeziki še enkrat uničijo prihodnost.

Pismo me je tudi prizadelo; ob branju sem pomislila na vse tiste, ki jim je opravljanje uničilo življenje. Ni jih malo! Zelo bi bila srečna, če bi ljudje trikrat premislili, preden zinejo kaj neprimernega! Izrečene besede se, žal, ne da potegniti nazaj. O tem, kaj bi bilo dobro storiti, ni dvoma: z dekletom se morata nemudoma pogovoriti predvsem zaradi zlonamernih opravljivcev. Če samo pomislite na očetovo usodo, veste, česa so zmožni.

Zaupati ji morate to prekleto skrivnost, zaradi katere trpi – četudi nič kriva – vsa družina! Če je dekle razumno, če ima srce na pravem mestu, se na nekaj, kar se je zgodilo že davno tega, ne bo ozirala. Mar ji bo le za vas, zapomnite si! Naredila bo vse, da vaju bo še naprej družila ljubezen. Včasih se že sama sebi zdim naporna, ker vztrajam, da se moramo med seboj pogosteje pogovarjati. Več kot se bomo, hitreje in lažje bomo uredili težave, ki se morda pojavijo.

Mnogi celo priznajo, da bolje poznajo intimne detajle partnerjevega telesa kot pa njegove misli in srce! Nenavadno, kajne, da se z lahkoto slečemo, a da bi razkrili, kaj nam leži na srcu? To pa ne! Seveda, dopuščam teoretično možnost, da se bo izvoljenka prestrašila in zbežala! A če se da tako zlahka zmesti, bo za oba bolje, da se razideta! Predstavljate si, da bi že imela otroke, kredite za stanovanje in podobno, ona pa bi nekje izvedela za črni madež iz preteklosti, naredila cirkus, spokala stvari in odšla? Takrat bi se življenje res sesulo na drobne koščke!

Velikokrat se nam zgodijo stvari, za katere bi najraje videli, da bi izpuhtele same od sebe. Pa nočejo! Ena takšnih je nasilna smrt, ki jo je povzročil vaš stric, ki ga niste niti dobro poznali. A nalepka, ki jo je na širšo družino nalepilo okolje, v katerem ste kar nekaj časa živeli, bo, kot kaže, večna. Malo iz hudobije, malo iz nevoščljivosti, sploh če vam gre dobro, malo pa kar tako, ker ljud­je nimajo drugega dela, nekateri pač radi obujajo spomine in vtikajo nos tja, kamor ga ne bi smeli.

Verjamem, da vam zaradi namigov, da jabolko ne pade daleč od drevesa, postane zmeraj slabo, sploh ker veste, da v vašem primeru ni tako. Kljub zaznamovanosti, ki ste ji priča v domačem okolju, se trudite, da delate dobro, predvsem tisto, kar je prav. Prijatelji vas imajo radi, v službi vas cenijo in spoštujejo. Zaradi zaznamovanosti ste boljši, kot bi morda bili. Enako velja za vašo sestro in bratrance.

Če se vrneva k vprašanju, ki ste ga mi zastavili: kakorkoli obračate, zaradi molka bi trpeli predvsem vi! Nenehno bi vas bilo strah, kaj pa, če dekle (žena) izve, kaj pa, če ji bo kdo nekoč podrobil, da se je poročila s sorodnikom morilca in podobno. Ne pozabite: ljudje izrečejo marsikaj, ko najmanj pričakujete, mar jim je, če boste trpeli! Redke so družine, ki v svojih vrs­tah ne bi imele kakšne črne ovce. A to ne pomeni, da bi morali na ta račun delati pokoro tudi nič krivi do kdove katerega kolena!

Razmišljam, kaj pa, če bi se v stričevo zgodbo malo bolj poglobili, raziskali, kaj se je v resnici zgodilo, in to kje objavili? Morda bi vam lahko pri tem pomagalo tudi dekle? Če je le kaj radovedno, bo to rade volje storilo. Verjemite, v trenutku, ko se bo stričeva usoda znašla na kakšnem portalu, bodo govorice potihnile, kajti opravljivcem boste vzeli iz rok edino orožje, ki so ga imeli.

V pismu ste zelo mimogrede omenili, da ste tudi z vozniškim izpitom odlašali, ker ste se bali, da se za volanom ne boste najbolje znašli. Šele po nekaj deset tisoč prevoženih kilometrih ste se med vožnjo sprostili. Enako olajšanje boste občutili, če boste pred dekletom položili karte na mizo. Kamen, ki vam bo padel od srca, bo hkrati pobožal vašo dušo! Metla igra v življenju vsakega slehernika izjemno pomembno vlogo. Pa ne, da z njo pometamo smeti pod preprogo! Z metlo jih izbezamo na svetlo!

Ste v najlepšem obdobju življenja, ko bi se morala, ker ste zdravi in zaljubljeni, cediti med in mleko! Uživati bi morali sadove ljubezni, in ne da se obremenjujete z nepotrebnimi strahovi in skrbmi. Ko boste naslednjič ležali v ljubezenskem objemu in bodo vaše roke potovale po njenem telesu, naj se za hip ustavijo tam, kjer je njeno srce. Takrat ji zaupajte vse, kar vas muči, in trdno verjamem, da se vam svet ne bo podrl.

Komentarji: