Od slovenskih term do Antarktike

Ponudba turističnih agencij za prvomajske počitnice se začne pri nekaj deset evrih, zgornje meje skoraj ni.
Fotografija: Slovenci obožujejo Istro, med najljubšimi destinacijami je Poreč. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Slovenci obožujejo Istro, med najljubšimi destinacijami je Poreč. FOTO: Blaž Samec

Konec aprila in na začetku maja sonce ponavadi že dodobra razgreje ozračje in ljudje večinoma že prej pospravijo smuči do naslednje zime ter se začnejo za počitnicami ozirati drugje. V srednji Evropi je prelom med zimsko in letno sezono tradicionalno velika noč. Slovenija je tu nekoliko posebna, saj se večina počitka željnih, ki si to lahko privoščijo, na prvi večji dopust po morebitnem smučarskem odpravi med dnevom upora proti okupatorju in prvim majem, ko so v šestih dneh trije dela prosti. Zato je ta čas za turistične agencije zelo pomemben.Zaradi pozne velike noči so letos kar štirje praz­nični dnevi v dveh ted­nih. Vendar bo najbrž le malokdo žrtvoval toliko dopusta, da bi vse skupaj združil v prave počitnice. Bolj verjeten za podaljšanje je gotovo teden, ko se april prelomi v maj. Čeprav pride 27. april na soboto, pa sta 1. in 2. maj v sredo in četrtek. Z enim dnevom dopusta se torej lahko prost začetek pomladi raztegne na pet, s tremi dnevi dopusta pa na kar devet dni. Ponudbe turističnih agencij je več kot dovolj. Začne se pri nekaj deset evrih, zgornje meje skoraj ni.


Klasika je Jadran


Ker je vreme v času majskih počitnic lahko precej nestabilno, v agencijah pravijo, da so najbolj priljubljene lokacije, kjer imajo tudi notranje bazene. Najbližje in že zato cenovno najbolj ugodne so slovenske terme in Obala ter seveda hoteli z notranjimi bazeni na hrvaški obali.

Kompas pripravlja prvomajska družinska kluba na Crvenem otoku pri Rovinju in v Novem Vinodolskem, v Sloveniji pa so zelo priljubljene Terme 3000 v Moravskih Toplicah. Vse, ki tudi v toplejših dneh še razmišljajo o snegu, pa Kompas vabi na tradicionalni zaključek smučarske sezone v Val Thorensu.

Za Kompas je čas okrog 1. maja izjemno pomemben, saj se prvomajskih potovanj udeleži povprečno tretjina njihovih potnikov. Od letošnjih več kot 150 potovanj z avtobusi in letali, tudi na druge celine, so jih napolnili že več kot sto, pričakujejo pa, da bodo izvedli osem do devet desetin vseh razpisanih odhodov.

Z enim dnevom dopusta se prost začetek pomladi raztegne na pet, s tremi dnevi dopusta pa na devet dni. FOTO: Arhiv Dela
Z enim dnevom dopusta se prost začetek pomladi raztegne na pet, s tremi dnevi dopusta pa na devet dni. FOTO: Arhiv Dela


Poleg potovanj v bližnje države, kot so Italija, Nemčija, Avstrija, Madžarska, Češka, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Črna gora in večja evropska mesta, lahko že zdaj potrdijo aprilska in majska potovanja na Islandijo. Zagotovljena so štiri skupinska križarjenja v aprilu in 20 različnih potovanj na druge celine, predvsem v Ameriko in na Bližnji vzhod oziroma sever Afrike. Za najbolj izbirčne (in premožne) pa lahko za 1. maj pripravijo po meri ukrojena potovanja. Tam omejitev pravzaprav ni, odpeljejo vas lahko tudi na Antarktiko.

Kar zadeva turistične trende, se ti v zadnjem času spreminjajo. Če je bilo še nedavno nujno, da so imeli turisti tudi na dopustu ves čas dostop do spleta, je nova usmeritev nekakšna digitalna detoksikacija. To pomeni dopust kot v starih časih, brez povezljivosti, dosegljivosti, telefona in računalnika.Da so najbolj priljubljene točke za preživljanje prvomajskih počitnic v Istri, Kvarnerju in severni ali srednji Dalmaciji, pravijo tudi v turistični agenciji Relax. Na Krku, Braču in Hvaru ter v Rabcu in Zadru bodo imeli prvomajske klube. Potem so na vrsti domače terme in obala, predvsem Portorož. V Relaxu pravijo, da bo med prvomajskimi praz­niki z njimi počitnikovalo in potovalo več kot 15.000 gostov.


Nekateri na mestni oddih, drugi na križarjenje


Izjemno pestro ponudbo daljših potovanj med prvomajskimi počitnicami ima turistična agencija Palma. Priprav­ljajo potovanja v jugovzhodno Azijo, Srednjo in Severno Ameriko, na Bližnji vzhod in v severno Afriko, kjer si lahko v Egiptu omislite križarjenje po Nilu. Precejšnja eksotika je Kavkaz; turiste bodo peljali v Armenijo in Gruzijo. Prvomajska klasika so tudi krajša potovanja po večjih evropskih mestih, od tople Barcelone do hladnejšega Amsterdama in nekdanje ruske prestolnice St. Peterburg na mrzlem severu.

V Palmi pravijo, da se stranke v grobem delijo na tri dele. Prvi so družine. Največkrat se odpravijo tja, kjer je vse prilagojeno otrokom, pogosto na Jadran in tudi dlje v Sredozemlje. Poleg hrvaške in slovenske obale gredo v Turčijo, na Ciper, Kreto in v Hurgado, ki je sicer ob Rdečem morju, vendar nekako spada v Sredozemlje. Med družinami so priljubljeni tudi nekateri termalni hoteli.

Drugi segment so mladi, ki še nimajo otrok. V Palmi pravijo, da se z njimi odpravljajo predvsem na raziskovanja evropskih mest ali daljša potovanja.

Tretji in vedno pomembnejši del njihovih strank pa so pripadniki tako imenovane srebrne generacije, se pravi starejši. Če imajo dovolj denarja, poskušajo nekako nadomestiti, česar si v mlajših letih zaradi različnih razlogov niso mogli privoščiti. Tako se jih bo letos veliko odpravilo v Gruzijo in Armenijo, Jordanijo in Izrael, Grčijo, na Madeiro, Nizozemsko in v Španijo, pritegnejo pa jih tudi križarjenja po Sredozemlju in v bolj oddaljene kraje.

Če vas Antarktika ne mika, se lahko za 2000 evrov pogrejete na Sejšelih. FOTO: Igor Fabjan
Če vas Antarktika ne mika, se lahko za 2000 evrov pogrejete na Sejšelih. FOTO: Igor Fabjan


Kakor Kompas tudi Palma organizira potovanja ali počitnice po individualnih željah gostov. Po njihovem mnenju so v času prvomajskih praznikov idealna lokacija Sejšeli, saj so tam zdaj pravšnje temperature. Priljubljene bolj eksotične lokacije so še Maldivi, Mav­ricij, Mehika, Kuba in Dominikanska republika.


Pomlad za mlade


Začetek prave pomladi je pomemben tudi za agencijo Collegium Mondial, ki je znana predvsem po absolventskih in maturantskih izletih ter drugih potovanjih za mlade. Ker gre praviloma za stranke z najtanjšimi denarnicami, je temu prilagojena ponudba. V CMT pravijo, da je za 1. maj najbolj priljub­ljena hrvaška Istra v okolici Poreča in Rovinja, Španija z Barcelono, med prestolnicami, ki so še ena od klasik prvomajske ponudbe povsod, pa Budimpešta, Praga, Rim in Berlin.

Skoraj tako kot množični absolventski in maturantski izleti je zadnja leta prepoznaven njihov Spring break festival, ki bo letos od 1. maja do konca tedna. Organizirajo ga po ameriškem vzoru, kjer so pred začetkom izpitnih obdobij tradicija divje pivske zabave. V CMT pravijo, da so že razprodali vseh 3000 prostih mest. Opažajo trend, da se vse bolj potuje večkrat na leto na bliž­nje destinacije po dostopnih cenah.


Za koliko?


Tako kot pri vsem drugem so cene prvomajskih počitnic odvisne od tega, kaj kdo pričakuje in koliko je pripravljen za to odšteti. Najcenejši enodnevni izleti stanejo nekaj deset evrov na osebo, prej omenjeni Sejšeli od 2000 do 2500 evrov, najdražja potovanja pa lahko 15.000 evrov ali še več. Vendar povprečen agencijski turist za oddih odšteje od 300 do 700 evrov na osebo.Za vse omenjene turistične agencije je daleč najpomembnejši trg Slovenija. V Kompasu in Relaxu tega sicer niso specificirali, bolj natančni so pri Palmi in CMT. Prva opravi v Sloveniji osem desetin prometa, drugo na Hrvaškem in v Italiji. V ti dve državi so se s svojo ponudbo podali tudi pri CMT. Za zdaj tam opravijo desetino prodaje.

Komentarji: