Zavetje pred negativnim stresom

V obdobju boja proti epidemiji je lahko naš delovni kotiček, še sploh če večinoma delamo od doma, najpomembnejše zavetje.
Fotografija: Če si domač delovni kotiček lično opremimo, bomo svoje delo opravljali z večjim veseljem. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Če si domač delovni kotiček lično opremimo, bomo svoje delo opravljali z večjim veseljem. FOTO: Shutterstock

Odmevna Nedelova akcija, v kateri smo v minulih tednih predstavljali domače delovne kotičke znanih Slovencev, se je zaključila. Za konec smo zbrali kopico temeljnih napotkov in domiselnih idej, kako si urediti kar najbolj prijetno in praktično domačo pisarno, ki hkrati ohranja naše zdravje.

Bolj je domača pisarna urejena po našem okusu in uporabna, bolje se bomo v njej počutili in manj bomo obremenjeni z vsakdanjimi skrbmi in strahovi. Stres bo še prej izpuhtel, če bomo udobno, a tudi lepo urejeni, pa čeprav nas nihče ne vidi. Kdor ima domačega ljubljenčka, ki ga je mogoče vsake toliko malce počohljati, bo prav tako lažje opravil manj prijetne delovne obveznosti.

V družbi domačega ljubljenčka, ki ga lahko vsake toliko še malo počohljamo, tudi manj prijetne delovne obveznosti lažje opravimo. FOTO: Shutterstock
V družbi domačega ljubljenčka, ki ga lahko vsake toliko še malo počohljamo, tudi manj prijetne delovne obveznosti lažje opravimo. FOTO: Shutterstock

 

Mehke blazine in barvit prt


Vemo, da je treba imeti, sploh ko delamo za računalnikom, tudi primerno mizo in stol. Nič hudega, če nista najsodobneje ergonomsko oblikovana, bolj pomembno je, kako sedimo oziroma slonimo. Oddaljenost zaslona od oči naj bi bila vsaj pol metra.

Med tipkanjem morajo biti roke in prsti, predvsem zapestja, v kar najbolj naravnem, »nepolomljenem« položaju, saj lahko tako preprečimo okvare živčevja. Poskrbimo za redne odmore, ko se vsaj malo razmigamo oziroma opravimo primerne raztezne vaje. Zgornji rob zaslona naj bi bil vodoravno poravnan z višino oči. Podlaga, na kateri sedimo in naslanjamo vse svoje okončine, ne sme biti hladna na otip.Ste, kar zadeva barve, bolj za morsko modrino ali so vam ljubši ognjeni odtenki? Prenizek kovinski stol lahko obložimo z mehkimi blazinami, stekleno mizo pa pogrnemo z bombažnim prtom v svoji najljubši barvi in v prostoru se bodo slej ko prej utrnile iskrice ustvarjalne vneme. Za piko na i dodajmo še bogato razraščeno zeleno lončnico, ki bo poskrbela za okras in čistejši zrak.
 

Moč svetlobe      
       

V prostoru, ki ga redno zračimo, mora biti ustrezna temperatura. Svetloba, naravna ali umetna, prav tako čudovito popestri delovni kotiček. Čez dan je lahko bolj bela oziroma modrikasta, zvečer strokovnjaki za hormonsko ravnovesje priporočajo tople barve od rumene in oranžne do rdeče. Močna svetloba nam med delom ne sme sijati in migotati niti neposredno v oči niti v zaslon.

Če močnega sijanja ne moremo preprečiti, uporabimo ustrezne zaslone, ki ga bodo zmehčali, denimo špansko steno ali dekorativno zaveso. Tisti, ki ne marajo rutine oziroma so bolj nemirnega duha, običajno kot glavno prednost pri delu od doma navajajo to, da lahko svoj delovni kotiček z računalnikom vred poljubno selijo po hiši oziroma stanovanju.

Ob takšnem ležečem položaju nam bo hrbtenica po dolgotrajnem sedenju celo hvaležna. FOTO: Shutterstock
Ob takšnem ležečem položaju nam bo hrbtenica po dolgotrajnem sedenju celo hvaležna. FOTO: Shutterstock


Pogoj za to je seveda brezhibna internetna povezava. Včasih si lahko za spremembo privoščimo tudi sedenje ali celo ležanje na trebuhu, medtem ko imamo pred seboj prenosni računalnik. V teh primerih prav tako velja pravilo, da moramo biti kar najbolj poravnani in hrbtenice ne zvijamo desno ali levo.

Komentarji: