40-letni osumljenec iz Krškega izsiljeval po facebooku

Na omrežju se je izdajal za žensko, kasneje pa se je izdajal za očeta domnevno mladoletne hčere, s katero naj bi si oškodovanec dopisoval. Zdaj je v priporu.
Fotografija: Na policiji občasno prejmemo prijave izsiljevanja po spletu in družbenih omrežjih. Med oškodovanci so največkrat mladoletne osebe, žrtve izsiljevanja pa so tako kot v opisanem primeru tudi odrasli. FOTO: Aleš Černivec/Delo
Odpri galerijo
Na policiji občasno prejmemo prijave izsiljevanja po spletu in družbenih omrežjih. Med oškodovanci so največkrat mladoletne osebe, žrtve izsiljevanja pa so tako kot v opisanem primeru tudi odrasli. FOTO: Aleš Černivec/Delo

Kriminalisti sektorja kriminalistične policije novomeške policijske uprave so v začetku januarja zaradi kaznivega dejanja izsiljevanja ovadili 40-letnega osumljenca z območja Krškega.

Med preiskavo so ugotovili, da je oškodovanec prek družbenega omrežja facebook prejel prošnjo za prijateljstvo neznane ženske in si z njo začel dopisovati. Po izmenjavi fotografij je predlagala, da se srečata, kar pa je moški zavrnil in prekinil komunikacijo.

20.000 evrov

Kasneje ga je poklical moški in se izdajal za očeta domnevno mladoletne hčerke, s katero naj bi si oškodovanec dopisoval. V zameno, da izbriše komunikacijo, ga je začel izsiljevati za denar, grozil mu je s pretepom in ubojem. Oškodovanec, ki je bil prestrašen in v stiski, mu je izročil več kot 20.000 evrov. Osumljenec je tudi po prejemu denarja nadaljeval izsiljevanje, žrtvi je še naprej grozil.

V okviru preiskave so v zaključni akciji 40-letnega osumljenca prijeli in mu odvzeli prostost. S kazensko ovadbo so ga privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju zanj odredil pripor.

40-letnika so policisti in kriminalisti v zadnjih desetih letih že 15-krat obravnavali zaradi premoženjskih kaznivih dejanj (goljufija, zatajitev, tatvina, velika tatvina) in kaznivih dejanj z elementi nasilja (rop, grožnja), so pojasnili na PU Novo mesto.

Policija sumi, da je žrtev več

Kriminalisti nadaljujejo preiskavo. Menijo, da je žrtev izsiljevalca še več, vendar si ti zaradi strahu pred uresničitvijo groženj ne upajo poiskati pomoči oziroma kaznivega dejanja naznaniti policistom.

Na policiji občasno prejmemo prijave izsiljevanja po spletu in družbenih omrežjih. Med oškodovanci so največkrat mladoletne osebe, žrtve izsiljevanja pa so tako kot v opisanem primeru tudi odrasli. Storilci izkoriščajo njihovo nevednost, naivnost, preveliko zaupljivost in osamljenost. Poleg finančne škode pa izsiljevanje z intimnimi posnetki uporabnikom povzroči tudi hudo psihično stisko, so še opozorili s policije.

Preberite še: