Bodite pozorni, vse več je drznih tatvin

Na Policijski upravi Ljubljana opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa tako zavedejo, da mine kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni.
Fotografija: Tatovi so tako predrzni, da oškodovanec pogosto še dolgo ne ugotovi, da je bil oškodovan. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Tatovi so tako predrzni, da oškodovanec pogosto še dolgo ne ugotovi, da je bil oškodovan. FOTO: Tadej Regent/Delo

Ljubljana – Policisti kljub temu, da so o drznih tatvinah iz hiš že večkrat opozarjali, opažajo, da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve so predvsem starejši občani.

Storilci žrtev zamotijo s pogovorom pod pretvezo, da so na primer serviserji ali da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov in podobno. Tako jih zvabijo iz hiše ali od hiše, njihovo odsotnost pa takrat izkoristijo drugi storilci in vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in največkrat ukradejo denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.
 
Policisti se ob omenjenih prijavah srečujejo s težavo, da oškodovanci šele čez čas, mine lahko tudi več ur, ugotovijo, da so bili okradeni. Prav tako niso niti tako pozorni na opis oseb, saj z žrtvijo vzpostavijo nek prijazen odnos, zaupanje. Oškodovanci pa v večini primerov že »pospravijo« prostor, kjer so delovali storilci in s tem spremenijo kraj dejanja in uničijo morebitne sledi. 

Neznance imejte vseskozi na očeh
 
Občanom tako policija svetuje, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«.
Če se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce del ipn podobno, vedno zahtevajte, da vam pokažejo identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog. Ob tem bodite tudi pozorni na videz oseb, kako so oblečene, način govora, če imajo kakšno posebnost ter na vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in registracijsko številko vozila).
 
Če postanete žrtev kaznivega dejanja, takoj obvestite policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. Policija tudi naproša, da če zaznate pojav oseb in vozil, ki vam niso poznana, njihovo vedenje/zadrževanje se vam zdi sumljivo, da tudi o tem takoj obvestijte policijo. Če želite ostati anonimni, lahko pokličete na anonimno številko 080 1200.