Člani roparske združbe pričajo različno

Dva že obsojena pravita, da je rope organiziral Anže Jelen, ki edini krivde ni priznal, ostali štirje obsojeni se zdaj spominjajo drugače.
Fotografija: Anže Jelen trdi, da ga pri ropih ni bilo, enako zdaj trdijo še štirje od sedmih članov roparske združbe. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Odpri galerijo
Anže Jelen trdi, da ga pri ropih ni bilo, enako zdaj trdijo še štirje od sedmih članov roparske združbe. FOTO: Špela Kuralt/Delo

Celje – Sedem članov kriminalne združbe, ki je ropala na širšem Celjskem območju in se lotila štirih družin, se te dni srečuje na sodišču. Sodijo Anžetu Jelenu, edinemu, ki ni priznal krivde. Če so ga prej vsi drugi, zdaj že obsojeni, krivili, da je bil glavni organizator, je večina med njimi zdaj povedala, da to ne drži.

Da se boji Anžeta Jelena, je včeraj pričala edina ženska v kriminalni združbi, ki je bila v času ropov mladoletna in dekle Denisa Mihalića, najbolj okrutnega do žrtev v ropih. Anžetu Jelenu tožilstvo očita, da je bil glavni organizator in informator. Tako so povedali tudi vsi ostali, zdaj že obsojeni. Jelen ves čas vztraja, da z ropi ni imel nič, da je le dvakrat prodal zlato, saj se s tovrstnimi posli tudi ukvarja. To je ta teden potrdil tudi Denis Mihalić, čeprav je prej trdil drugače. Njegovo, zdaj že nekdanje dekle, ki se je vmes tudi poročilo, je včeraj povedalo tako, kot je govorilo prej: »Rope je organiziral Anže. Predlagal je, katere hiše bi oropali. Moja vloga je bila, da pozvonim pri vratih.« Le ona je pričala, da je Jelen sodeloval pri vseh ropih, tudi pri zadnjem, kjer so oropali petčlansko družino, v hiši s tremi otroki pa je Denis Mihalić tudi streljal.

Nekatere podrobnosti je ta priča povedala drugače kot v preiskavi, je pa dodala, da je Aleksander Levec, ki je v ponedeljek pričal, da so mu grozili in ga poskušali podkupiti, pred ropi pil alkohol, ona in Denis Mihalić pa sta vzela kokain. Dejala je, da ji je Denis pisal, ko je bila v priporu: »To so bile take neumnosti, da me bo zaščitil, da sem bila mladoletnica in da bo vse v redu.« Na Jelenovo vprašanje je priznala, da mu je sprva tudi sama pisala: »Čisto od začetka sem Denisa ščitila. Rekel je, da me bo ščitil, potem pa ni bilo nič od tega.« Kot je dejala, njej ni grozil nihče.

Leon Mihalić je pričal enako kot brat Denis, da Anže Jelen ni sodeloval pri ropu, pri katerem je bil sam udeležen. O tem, zakaj je sploh sodeloval, je dejal: »Brat me je prosil za pomoč. Bil sem zadrogiran in nisem razmišljal, kaj delam.« Dodal je, da mu nihče ni grozil ali mu ponujal denarja, da bi pričal v prid Jelenu, in da z Aleksandrom Levcem na Dobu ne komunicira, »ker je izdajalec«.

Tudi Simeun Filipović in Tim Lampret sta zanikala, da bi bil Jelen udeležen pri ropih, pri katerih sta sodelovala. Filipović, sicer državljan Srbije, je dejal, da je v preiskavi drugače pričal, ker ne razume dobro slovensko in verjetno ni razumel vprašanja.

Preberite še: