Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Danes sodba domnevnima tatovoma avtomobilov

Mitjo Kerna in Antona Šarca bi tožilstvo poslalo v zapor za več let.
Danes bosta obtožena izvedela, kakšno usodo jima bo namenilo sodišče. Foto Blaž Samec
Danes bosta obtožena izvedela, kakšno usodo jima bo namenilo sodišče. Foto Blaž Samec
Jure Predanič
5. 7. 2018 | 06:22
3:45
Ljubljana - Danes bosta Mitja Kern in Anton Šarec izvedela, kakšno usodo jima bo namenil senat ljubljanskega okrožnega sodišča pod predsedstvom sodnice Vesne Podjed. Tožilka Tamara Gregorčič bi ju zaradi njunih vlog v hudodelski združbi, ki je kradla osebne avtomobile, jih razstavljala in preprodajala dele, poslala v zapor za več let.
Jure Predanič
Kot je včeraj v končni besedi izpostavila tožilka, meni, da so kazniva dejanja, ki jih očita obtoženima, dokazana. Spomnila je, kako s je vse skupaj začelo. Decembra 2015 je lastnik podjetja v Ljubljani namreč prijavil, da so vlomili na ograjeno parkirišče njegovega podjetja, razbili steklo in premaknili renault clio ter odpeljali tri avtomobile, VW passata in dva citroëna C4. Izginilo je tudi 47 kontaktnih ključev, kar pomeni, da je samo s ključi zaradi zamenjave kod in ključavnic na avtomobilih nastala škoda v višini 50.000 evrov.
Lastnik podjetja je vedel, da bodo passata še isti dan razkosali, da pa bi lahko C4, ki jih redkeje kradejo, izsledil prek delov. S kolegom iz Hrvaške je v Sloveniji začel iskati dele za C4, ki bi jih bilo mogoče prepoznati po identifikacijski številki. Našel jih je v Kamniku, pri Miču oziroma Mitji Kernu. Odkupil je vrata in tapete ter jih odnesel na policijo. Tudi po specifičnih poškodbah se je izkazalo, da gre za ista vrata.
Sledilo je policijsko delo, med katerim so uporabili tudi tajne policijske ukrepe in tožilstvo je prepričano, da so avtomobile kradli in ukradene dele preprodajali trije člani hudodelske združbe, vendar sta se na zatožni klopi znašla le domnevni vodja, Kern, in Šarec, saj je tretji domnevni član medtem umrl. Konec akcije je bil namreč oktobra 2016, ko so v dveh dneh opravili 13 hišnih preiskav na območju Kamnika. Na nekaterih lokacijah niso našli predmetov za zaseg, drugje je bilo avtomobilskih delov v izobilju, »tudi po nekaj tisoč kosov«, je povedal zaslišani kriminalist. Našli so avtomobilske dele različnih znamk: vrata, menjalnike, tapete, avtomobilske računalnike, varnostne blazine, motorje ...
Tožilka je za Kerna za kaznivo dejanje velike tatvine predlagala tri leta zapora, za nadaljevano kaznivo dejanje prikrivanja dve leti, za še eno kaznivo dejanje prikrivanja, kar naj bi storil skupaj s pokojnim pajdašem, pa še šest mesecev oziroma izrek enotne kazni petih let in štirih mesecev zapora. Za Šarca pa je za veliko tatvino predlagala dve leti in deset mesecev zapora.
Zagovornika obtoženih, odvetnika Branko Gvozdić in Borut Černigoj, sta včeraj na sodišču dejala, da končne besede ne bosta podala. To sta storila iz nekakšnega protesta, ker se nista strinjala z načinom vodenja tega postopka. Med drugim je obramba že večkrat zahtevala izločitev dokazov, ki naj bi bili pridobljeni na nezakonit način. Odvetnika sta poudarila, da tožilske odredbe za odreditev prikritih preiskovalnih ukrepov tajnega opazovanja niso bile ustrezno obrazložene.
Obramba je sicer med drugim poudarjala, da je Kern avtomobilske dele kupoval povsem legalno, in med drugim v spis predložila kupoprodajno pogodbo, ki jo je sklenil z drugim podjetjem, ki je sicer vpleteno v na las enak postopek na ljubljanskem okrajnem sodišču. A tožilstvo je prepričano, da je Kern vedel, da gre za ukradene avtodele.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine