Domnevni organizator ropov trdi, da so ga soobtoženi namočili

Anže Jelen, ki naj bi usmerjal roparje in izbiral žrtve, je na sodišču vztrajal, da s hudodelsko združbo nima nič.
Fotografija: Jelen, ki je imel pripravljen pisni zagovor, na posamezna vprašanja včeraj na sodišču ni želel odgovarjati. FOTO: M. M.
Odpri galerijo
Jelen, ki je imel pripravljen pisni zagovor, na posamezna vprašanja včeraj na sodišču ni želel odgovarjati. FOTO: M. M.

Celje – Na celjskem okrožnem sodišču se je začelo sojenje 29-letnemu Velenjčanu Anžetu Jelenu. Jelen, ki je od februarja lani v priporu, naj bi bil glavni organizator odmevnih roparskih pohodov, o katerih smo pisali. Jelen naj bi izbiral žrtve in se natančno pozanimal o družinah, preden so te postale njihove tarče.

Sodnica Natalija Drev Mijošek je že decembra lani izrekla kazen petim članom od sedmih v hudodelski združbi, ki je konec leta 2017 v Celju, Veliki Pirešici in Velenju ropala, uporabila tudi silo in grozila s smrtjo. Mladoletni članici združbe sodijo ločeno, zdaj pa so pravosodni policisti na sodišče privedli še 29-letnega Jelena, ki je obtožen štirih kaznivih dejanj ropov. Obtoženec naj bi preostale člane združbe usmerjal, po izvedenih ropih pa pomagal pri pretapljanju ukradene zlatnine. A Jelen, edini, ki je na predobravnavnem naroku odločno zavrnil krivdo, je tudi včeraj na sodišču vztrajal, da s hudodelsko druščino nima nič in da vseh članov združbe niti ne pozna.


Ni odgovarjal na vprašanja


Jelen, ki je imel pripravljen pisni zagovor, na posamezna vprašanja včeraj na sodišču ni želel odgovarjati. Vztrajal je, da očitki iz obtožnice nikakor ne držijo. »Nikoli nisem nič organiziral niti drugim priskrbel kap, rokavic ali orožja. Grozno se sliši, kaj vse so počeli, in še bolj, da sem jaz enega od oškodovancev celo pahnil, da je padel po stopnišču. Nikoli nisem nikogar ustrahoval, ostali člani združbe, tako sem slišal v priporu od drugih, pa so se tako dogovorili, da bodo obremenili mene. Vseh soobtoženih niti ne poznam. Meni je za te dogodke zelo žal, oškodovanci se mi smilijo, a nikoli nisem bil član te združbe,« je zatrdil Jelen.

Potrdil pa je, da je zlato res zelo pogosto prodajal, tudi v Ameriki, in se s tem preživljal, računov pa nima. Še več, omenil je, da ima za večino kritičnih dni alibi, saj da je bil doma s svojim dekletom, 7. februarja lani, ko so ropali v Veliki Pirešici, pa da je bil v gostilni Čuk v Velenju.

Spomnimo, da gre za zelo nasilno druščino roparjev, ki je med premožnejšimi družinami na širšem Celjskem sejala strah in grozo, saj so oškodovancem, med katerimi so bili tudi otroci, zvezali roke in noge, usta prelepili z lepilnim trakom, nato pa od njih z grožnjami in tudi z orožjem zahtevali, da povedo, kje imajo shranjene večje vsote gotovine, zlato in druge vrednejše predmete. Višina njihovega izplena se je gibala od 1600 pa vse do skoraj 44.000 evrov, kolikor so odnesli z ropom v eni od hiš na območju Velike Pirešice, kjer so streljali in ranili tudi psa. Nasploh pa se pri svojih nasilnih dejanjih niso ozirali na člane družine in njihovo starost, saj so se spravili tako na starejše kot najmlajše, med njimi so bili tudi otroci, še ne stari leto dni. Še več, eden od nasilnežev je pištolo prislonil celo na sence otroku, da je ta v strahu za očeta, ki so ga na tleh ležečega pretepali, povedal, kje v hiši je sef z gotovino. Ko so dobili, kar so želeli, so pobegnili v noč. Po roparskih podvigih pa so se običajno sestajali v Krtini oziroma Dolu pri Domžalah, kjer so si razdelili denar, medtem ko naj bi Jelen in Denis Mihalič zlato zadržala z namenom, da ga ponudita v odkup.

Sojenje Jelenu se bo z zaslišanjem prič, po večini oškodovancev, nadaljevalo 11. aprila.