Eksplozija finih delcev povzročila velik požar

Kriminalisti in forenzik ugotovili, zakaj je zagorelo v lesarskem podjetju Excelza.
Fotografija: Z ognjem se je borilo več kot sto gasilcev. FOTO: PU Koper
Odpri galerijo
Z ognjem se je borilo več kot sto gasilcev. FOTO: PU Koper

Postojna – Ko so gasilci opravili svoje in je bilo pogorišče varno za ogled, so ga pregledali strokovnjaki. Spomnimo, da je v petek pozno popoldne zagorelo v silosu v nekdanjem objektu Javor, zdaj lesarskem podjetju Excelza.

Kot so sporočili s koprske policijske uprave, so bili o velikem požaru v Postojni obveščeni v petek ob 17.39. Poleg gasilcev so na kraj takoj napotili tudi tri policijske patrulje, ki so zavarovale kraj požara in zbrale prva obvestila. Zaradi varnosti je bil za nujen čas gašenja požara zaprt okoliški promet.

Iz zbranih prvih obvestil na kraju so ugotovili, da je zagorelo v podjetju, ki se ukvarja s predelavo lesa in izdelavo lesenih polizdelkov, in sicer v večjem zbiralniku (silosu) žagovine, od koder se je požar takoj razširil na bližnjo proizvodno halo, v kateri so bili delovni stroji, viličar in leseni izdelki. V času požara je bilo na območju gospodarskega objekta sedem zaposlenih, nihče od njih ni bil poškodovan.

Pri gašenju požara je sodelovalo več kot sto gasilcev iz 12 okoliških gasilskih društev z 22 vozili, ki so v noči na soboto požar obvladali in ga omejili.
 

Ni znakov kaznivega dejanja


Koprski kriminalisti so skupaj s strokovnjakom Nacionalnega forenzičnega laboratorija potem dva dni opravljali ogled kraja, kjer so se potrdile uvodne navedbe očividcev.

Požar je bil posledica tako imenovane prašne eksplozije v filtru finih delcev, ki se nahaja pod zbiralnikom – silosom in je  povezan s sesalnim sistemom. Ogenj se je razširil na gospodarsko poslopje, kjer je v celoti tudi pogorelo približno 2300 kvadratnih metrov gospodarskega poslopja. Nastala je velika gmotna škoda.

Iz doslej zbranih ugotovitev ni bilo zaznati razlogov za sum storitve kaznivega  dejanja. Ugotavljanje okoliščin dogodka še ni zaključeno (sledi zbiranje obvestil, ugotavljanje dejstev in okoliščin), o požaru pa bo bodo ustrezno poročilo poslali pristojnemu tožilstvu.