Jankoviću bodo sodili za Stožice

Zunajobravnavni senat zavrnil ugovore obrambe ljubljanskega župana in osmerice soobtoženih
Fotografija: Deveterica je zoper obtožbo vložila ugovore, vendar je zunajobravnavni senat vse zavrnil kot neutemeljene, tako da je obtožnica 19. septembra postala pravnomočna. FOTO: Aleš Černivec
Odpri galerijo
Deveterica je zoper obtožbo vložila ugovore, vendar je zunajobravnavni senat vse zavrnil kot neutemeljene, tako da je obtožnica 19. septembra postala pravnomočna. FOTO: Aleš Černivec

Ljubljana – Zunajrazpravni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je zavrnil ugovore obrambe zoper obtožbo v zadevi Stožice. Obtožnica zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića in soobtožene je tako pravnomočna.

Poleg Jankovića bodo na zatožni klopi sedeli še nekdanji obrambni minister Roman Jakič, v spornem času direktor zavoda Tivoli, zdaj javnega zavoda Šport Ljubljana, Uroš Ogrin in Zlatko Sraka iz podjetja Gradis Energoplan (Grep), ki je gradilo Stožice, in nekdanji direktor javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Samo Lozej. Poleg naštetih se bodo zagovarjali tudi vodja oddelka za šport na ljubljanski občini Marko Kolenc kot skrbnik pogodbe o financiranju, direktor projekta gradnje športnega parka Stožice Andrej Lavrič, Borut Skubic (bil je gradbeni nadzornik pri družbi DCC svetovanje in inženiring) in Milan Črepinšek iz družbe MCM inženiring, ki je izvajala gradbeni supernadzor.

Specializirano tožilstvo jim očita kazniva dejanja goljufije na škodo evropskih skupnosti, preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Janković naj bi pomagal Ogrinu in Sraki pri storitvi kaznivega dejanja preslepitve pri pridobitvi posojila družbi Grep, ko je septembra 2010 podpisal domnevno fiktivno pogodbo za najem parkirišč in poslovnih prostorov v Stožicah, pri čemer je bil znesek letne najemnine 1,8 milijona evrov. Pogodba z MOL je bila namreč med pogoji za pridobitev posojila po pogodbi, ki sta jo konzorcij bank in Grep sklenila julija 2010, Grep pa je dobil 88 milijonov evrov kredita.

Ministrstvu za šolstvo in šport je nato Janković predložil zahtevek za izplačilo sofinanciranja stroškov stadiona Stožice skupaj z domnevno ponarejeno dokumentacijo Grepa. V njej je bilo med drugim navedeno, da so dobre tri milijone evrov vredni stroški sanacije gramozne jame predmet sofinanciranja po pogodbi z ministrstvom, čeprav je občina za plačilo te sanacije že sklenila poravnavo s SCT (a je šel ta v stečaj) in zato ni bila upravičena do sofinanciranja. MOL je dobila 9,4 milijona evrov iz evropskega sklada za regionalni razvoj in državnega proračuna.

Deveterica je zoper obtožbo vložila ugovore, vendar je zunajobravnavni senat vse zavrnil kot neutemeljene, tako da je obtožnica 19. septembra postala pravnomočna. Zdaj se čaka na razpis predobravnavnega naroka.

Že od maja pa je pravnomočna tudi obtožba zoper ljubljanskega župana zaradi domnevnega jemanja podkupnine oziroma prejema donacije družbe Gratel za obnovo Ljubljanskega gradu.
 

Preberite še: