Janši še pol leta odpustka

Sodišče mu vsaj do septembra ne bo začelo soditi, ker je žalil Carlovo in Pašek Šetinčevo
Fotografija: FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
FOTO: Brane Piano

Celje – Čeprav sta bila predobravnavna naroka proti Ivanu (Janezu) Janši, ki se je predlani z žaljivim tvitom spravil nad novinarko in urednico TV Slovenija Eugenijo Carl in Mojco Šetinc Pašek, na Okrožnem sodišču v Celju že lani 13. aprila, sodnica Ingrid Lešnik še ne bo sklicala glavne obravnave.
 
Na vprašanje, zakaj obravnave ne skličejo, saj bi javnost tako lahko izvedela, ali je Janša kriv kaznivega dejanja ali ne, so nam iz pisarne predsednik Okrožnega sodišča v Celju v ponedeljek odgovorili: »Sodnica je reševala druge, starejše zadeve. Obravnava bo razpisana za mesec september ali najkasneje v začetku oktobra 2018.«
 
Dejansko gre za dve kazenski zadevi proti prvaku SDS, saj sta Carlova in Pašek Šetinčeva namesto tožilstva prevzeli vsak svoj kazenski pregon zaradi tvita, v katerem ju je označil za odsluženi prostitutki katerih storitve ponuja javni zavod. Za tovrstno kaznivo dejanje je predvidena denarna ali do šestmesečna zaporna kazen.
 
A če se kazenski zadevi vlečeta, saj od predobravnavnih narokov, na katerih je Janša z odvetnikom Francijem Matozom krivdo zavrnil, mineva že petnajst mesecev, sta bili novinarki uspešnejši v civilnih tožbah. Kljub Janševim pritožbam mu je Okrajno sodišče v Velenju, kjer ima stalno prebivališče, že prisodilo plačilo po 6000 evrov denarne odškodnine in povrnitev sodnih stroškov vsaki izmed obeh novinark.
 
Morda je sodišču v Celju sitno sklicati glavno obravnavo tudi zaradi Janševega obnašanja na predobravnavnem naroku, ko je brez dovoljenja sodišča s telefonom fotografiral novinarje na hodniku sodišča, potem še med narokom, slike objavil na spletu pospremljene s komentarji, pa sodnica tega ni preprečila ali kaznovala.