Ko policist zasliši tresk razbite šipe, se prebudi poklicni čut

Tat, ki ga je prijel policist Matej Škulj, je v priporu, saj je njegov kazenski list »dolg kot ponedeljek«.
Fotografija: »Ukrepal sem, kot bi po mojem vsak od nas,« je bil po dejanju skromen Matej Škulj. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
»Ukrepal sem, kot bi po mojem vsak od nas,« je bil po dejanju skromen Matej Škulj. FOTO: Marko Feist

Ljubljana – Višji policist Matej Škulj je na božični večer pred rakovniško cerkvijo v svojem prostem času ujel starega znanca mož postave, 57-letnega državljana Bosne in Hercegovine Edhema Dedića. »Zaslišal sem tresk razbitja šipe. Potem pa poklicna žilica, intuicija ali deformacija, če hočete; že ko slišiš tak zvok, veš, da nekaj ni v redu. Zagledal sem dva moška v temnem, stekel sem za enim in ga zadržal do prihoda uniformiranih kolegov.«

Na parkirišču za cerkvijo je bilo 24. decembra času primerno parkiranih precej avtomobilov. Ura je bila okrog 18.30, ko se je Dedić skupaj z Božidarjem Đukićem in Jovico Tomovićem s cliem zadnjega pripeljal pred cerkev. Izstopila sta Đukić in Dedić, po sumih preiskovalcev zločinov sta s pozneje zaseženo železno palico razbila zadnje levo steklo volva V70. Pregledala sta notranjost avta, vendar nista našla nič vrednega. Po prvi oceni ima lastnik volva Roman Z. za tisoč evrov škode. Naslednja tarča je bil mercedes benz B180d, tudi na tem naj bi razbila zadnje levo steklo, a tudi v tem avtu ni bilo tatinskega plena. Angelca D. je bila z dejanjem prav tako oškodovana za tisočaka.
 

Izbrisan, potem začel krasti


Kdo ve, koliko avtomobilskih šip bi še razbila, če njunega početja ne bi slišal policist Škulj. Ko je videl, kaj se dogaja, se je podal za bežečim Dedićem in ga na Dolenjski cesti, čeprav se je upiral, zadržal do prihoda patrulje. Škulj na sveti večer ni bil v službi, preživljal ga je v krogu družine in odpravili so se na sprehod, ko je torej zasačil vlomilca pri delu.

Medtem ko je on zadrževal Dedića, je Đukić prisedel k Tomoviću in podala sta se v beg, toda policistovemu ostremu očesu ni ušlo, kako vratolomno sta speljala s kraja zločina, zato je o tem po telefonu takoj obvestil operativno-komukacijski center ter opisal oranžni clio. Tudi njiju so policisti kmalu odkrili ter se z njima pogovorili, saj sta, tako kot Dedić, osumljena velike tatvine v sostorilstvu. Za to kaznivo dejanje je zagrožena kazen do pet let zapora.

Dedića so v sredo privedli pred preiskovalno sodnico okrožnega sodišča, ta ga je brez omahovanja poslala v pripor. Razumljivo, saj je njegov kazenski list, tako naš vir, »dolg kot ponedeljek«.

Leta 1961 se je rodil v Bosni in Hercegovini. Živi v Sloveniji. Po osamosvojitvi se je znašel v svetu izbrisanih in odtlej naj bi kot ilegalec prebival v naši državi. V tem času si ni uredil stalnega ali začasnega dovoljenja za bivanje. Toda dejstvo, da se kot izbrisana oseba pri nas uradno ni mogel zaposliti, prejemati socialne pomoči ali si urediti zdravstvenega zavarovanja, ga očitno ni nikoli motilo.

Že od davnega leta 1991 naj bi se namreč preživljal z izvajanjem premoženjskih kaznivih dejanj. Zaradi vlomov, kraj in tatvin je že kar nekaj časa preživel na oni strani svobode. Tako imenovani specialni povratnik na božični večer sploh ne bi smel biti na prostosti. V neki drugi zadevi iz letošnjega leta (velika tatvina) so namreč zanj predlagali odreditev pripora, a ga pristojnim ni uspelo najti. Ko je v ponedeljek vlomil v avta, je zanj veljalo tudi, da je bil zaradi ene od velikih tatvin obsojen na pogojno zaporno kazen, za katero se mu preizkusna doba izteče šele leta 2023. Ni dvoma, da mu jo bodo preklicali. Februarja 2016 je bil obsojen zaradi več tatvin, po združitvi kazni je bila obsodba šest let zapora. Očitno pa je dotlej večino kazni že prestal, saj naj bi ga po naših podatkih že decembra istega leta pogojno izpustili na prostost.



Policisti so ga samo v zadnjih dveh letih obravnavali zaradi cele vrste kaznivih dejanj velike tatvine: po eno naj bi zagrešil na območju policijskih postaj Kranjska Gora in Ljubljana Vič, po dve na območju PP Šiška, zaradi več dejanj velike tavine so ga imeli v obravnavi tudi vrhniški policisti in njihovi kolegi iz PP Bežigrad.
 

Odlikovan z znakom za hrabrost


Policist Škulj, zaposlen na OKC pri ljubljanski policijski upravi, ostaja skromen: »Nič takega se mi ne zdi vse skupaj. Saj niti ni bilo prvič, da sem v prostem času poskrbel za kakega nepridiprava. Ukrepal sem, kot bi po mojem vsak od nas.«

V arhivu naših člankov smo izbrskali podatek, da je bil Matej Škulj leta 2003 odlikovan s policijskim znakom za hrabro dejanje. Nekdanji vodja policijske patrulje se spominja, za kaj je bil nagrajen: »Na osamljenem gozdnatem predelu nedaleč od Črnega Vrha nad Idrijo je avtomobil čez previs oziroma slap zletel v tolmun. Bilo je zelo hladno, naletaval je sneg. Eden od potnikov je izplaval sam, oskrbeli so ga reševalci. V avtu, ki je bil pod vodo, pa sem zagledal čevlje. Iz njega sem izvlekel 18-letno dekle, oživljal sem jo do prihoda reševalcev.«