Kriminalisti izvajajo 49 hišnih preiskav, zaradi suma utaje davkov pri uvozu luksuznih vozil

Kriminalisti so menda obiskali tudi podjetnika Roka Furlana. Policija pridržala osem oseb.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/Delo

Kriminalisti na območju Novega mesta, Ljubljane, Kranja, Celja in Nove Gorice izvajajo hišne preiskave, neuradno zaradi suma davčne utaje, med drugim pri uvozu avtomobilov višjega cenovnega razreda, poroča portal Siol.net. Kriminalisti so menda obiskali tudi vplivnega ljubljanskega poslovneža Roka Furlana, glavnega dobavitelja betona pri gradnji športnega kompleksa Stožice.

Kot so sporočili iz PU Novo mesto, kriminalisti v Sloveniji in tujini izvajajo 49 hišnih preiskav, v okviru katerih opravljajo tudi zaseg dokaznega gradiva ter zbirajo obvestila. Istočasno se izvajajo operativne aktivnosti na podlagi odredb sodišča v tujini. Pridržanih je bilo osem oseb.

V preiskavah sodeluje več kot 130 kriminalistov in policistov. Kot pojasnjuje policija, se predkazenski postopek nanaša na kazniva dejanja davčne utaje, s katerimi je bila pridobljena velika premoženjska korist.

Proti Furlanu, ki je v osebnem stečaju, sicer že poteka sojenje zaradi utaje 634.443 evrov davka pri uvozu sedmih luksuznih plovil v Slovenijo. Obtoženi je davek domnevno utajili z uvozom sedmih motornih plovil v Slovenijo, vrednih od 300.000 do 900.000 evrov. Sorodniki nekaterih izmed obtoženih so postali lastniki plovil, katerim so obtoženi omogočili, da so se izognili plačilu DDV.

Policija je bila menda tudi pri podjetniku Tomažu Stoparju, ki je v preteklosti trgoval z vrednostnimi papirji, še poroča Siol.net. Stopar je bil eden glavnih akterjev v aferi trgovanja s prednostnimi delnicami novogoriškega Hita izpred desetletja. Sojenje v tej zadevi se je končalo konec lanskega leta. Delovno sodišče je odločilo, da morata nekdanja uslužbenca Kada Uroš Svete in Gregor Razboršek podjetju vrniti skupno 1,13 milijona evrov.

Predkazenki postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo, policija pa sodeluje z drugimi pristojnimi nadzornimi organi (FURS) in tujimi varnostnimi organi.

Za kaznivo dejanje davčne zatajitve je predvidena zaporna kazen od enega do osmih let, v primeru, da je dejanje storjeno v hudodelski združbi pa od treh do dvanajst let.