Kritično tudi na nekaterih delih Ljubljane, v Mengšu evakuirali otroke

Tudi Sava in Gradaščica sta začeli ponekod prestopati bregove.
Fotografija: Evakuacija otrok iz vrtca. FOTO: PGD Mengeš
Odpri galerijo
Evakuacija otrok iz vrtca. FOTO: PGD Mengeš

Na območju Ljubljane so poplave najbolj prizadele Vič na zahodu, območje Broda, Tacna in Vikrč na severu in Tomačevega, Sneberij in Zadobrove na vzhodu, so za STA povedali v Gasilski brigadi Ljubljana. Na območju porečja Save so zaradi poplavljanja reke razglasili splošno nevarnost in sprožili sirene, pa so na družbenih omrežjih zapisali na občini.

Poveljnik Gasilske brigade Ljubljana Tomaž Kučič je pojasnil, da je po poplavah mogoče začeti obnovo na območju Viča, saj je voda že odtekla, na severu in vzhodu pa je še treba počakati, da voda odteče.

Dve lokaciji za začasne namestitve prebivalcev

Vzpostavili so dve lokaciji za začasne namestitve prebivalcev, ki so morali zaradi poplave zapustiti domove. V sodelovanju s Policijsko akademijo v Tacnu je v njenih prostorih urejeno mesto za namestitev in prehrano za 70 do 90 oseb. Kot je Mestna občina Ljubljana (Mol) zapisala na družbenih omrežjih, je na tej lokaciji zatočišče že poiskalo 12 ljudi.

Vič FOTO: Blaž Samec/Delo
Vič FOTO: Blaž Samec/Delo

Druga začasna lokacija je po Kučičevih besedah Prostovoljno gasilsko društvo Zadobrova - Sneberje - Novo Polje. Prostora je za 20 do 30 ljudi. Medtem na Viču ni potrebe za začasne namestitve, je dodal.

V Ljubljani je najbolj kritično in deloma poplavljeno na območju Broda in Tacna ob Savi in na Viču, kjer je naraščala reka Gradaščica. Na Viču in na severu prestolnice so zalite nekatere ulice, zato so vsi pripadniki Gasilske brigade Ljubljana na terenu, je povedal Kučič.

Ekipe imajo tako tudi že pripravljene čolne v primeru morebitne evakuacije ljudi, če bi reke začele huje naraščati. Na srečo na območju Ljubljane za zdaj še ni toliko deroče vode, kot je, denimo, drugod po državi, je še pojasnil Kučič. Res pa je, da se vremenske razmere še niso uredile.

»Gradaščica se trenutno umirja, prav tako je že upadla višina Ljubljanice, na Ljubljanske barju zaenkrat ni kritično. Bolj zaskrbljujoče pa je naraščanje Save, saj je reka že poplavila del Tacna. Zato smo se odločili za evakulacijo okoli 40 ljudi, ki smo jih začasno nastanili v stavbi Policijske akademije,« je za Delo povedal Robert Kus, vodja občinskega oddelka za zaščito in reševanje.

Na vprašanje, kje je trenutno najbolj kritično pa je odgovoril, da je to zagotovo območje Sneberja, kjer poplavlja podtalnica. Nekaj prebvalcev so zato že začasno nastanili v občinsko stavbo v Zalogu. Še bolj pa jih skrbi, kaj se bo v prihodnjih urah dogajalo z naraščanjem vodotoka Save, saj reka najverjetneje ne bo upadla, pravi Kus. Zelo verjetno je tudi, da bo v prihodnjih urah naraščajoča Save ogrožala predvsem Zalog, Vevče in območje Spodnjega in Zgornjega Kašlja.

Trenutno so najbolj izpostavljena območja Kozarje, Vič, Dolgi most in Tacen. Zaradi velike nevarnosti, da Sava prestopi bregove dolvodno od Tacna, se je tudi v prestolnici oglasila sirena.

Pretoki rek na območju Mestne občine Ljubljana (Mali Graben, Sava) so visoki in večina od njih še narašča. Gradaščica poplavlja v zgornjem toku – Pot čez Gmajno, Pot v Boršt ter na območju Dolgega mostu – Vidičeva ulica, Mestna Gradaščica na Viški cesti, so pojasnili na Mestni občini Ljubljana.

V Tacnu je pod vodo kajakaški center. Na Kajakaški zvezi Slovenije so na družbenih omrežjih, kjer so objavili tudi fotografije, zapisali, da bo škoda izjemno velika.

Vse gasilske enote so na ogroženih in poplavljenih območjih.

Po Kusovih besedah so se za proženje sirene, ki je okoli poldneva opozorila na splošno nevarnost, ki je razglašena za porečje Save v Ljubljani, odločili zaradi opozoril hidrologov, da bi Sava lahko prestopila bregove ne le na območju Tacna, kjer so ljudje tega vajeni, ampak tudi dolvodno, denimo na območju Sneberij.

»Sireno smo sicer sprožili preventivno, trenutno smo namreč brez aktualnih podatkov o pretoku, saj merilna naprava trenutno ne dela. Odneslo je brv v Mednem,« razmere opisuje Kus. Zgodaj popoldne se je sirena oglasila tudi v Kosezah.

Mali graben v Ljubljani FOTO: Blaž Samec/Delo
Mali graben v Ljubljani FOTO: Blaž Samec/Delo

Ljudi, ki živijo v bližini reke, poziva, naj se umaknejo na varno, imajo pa tudi še čas, da zavarujejo svoje premoženje, torej umaknejo vrednejše stvari iz kleti in podobno.

Vse gasilske enote so že na ogroženih in poplavljenih območjih. Trenutno so najbolj izpostavljena območja Kozarje, Vič, Dolgi most in Tacen. Prebivalcem Ljubljane svetujejo, naj spremljajo vremenske razmere, poleg tega pa naj imajo pripravljen nujni komplet osnovnih potrebščin, kot so hrana, voda, sveče, baterije in prva pomoč. Ljudi tudi pozivajo, naj preverijo stanje streh, žlebov, odtokov in oken v svojih domovih.

Mali graben FOTO: Urška Izgoršek
Mali graben FOTO: Urška Izgoršek

»Da bi preprečili škodo zaradi močnega vetra, svetujemo, da pritrdite ali odstranite predmete, ki bi jih veter lahko odnesel, kot so vrtno pohištvo, zabojniki za smeti, ograje itd. V primeru napovedi močnega neurja izklopite električno energijo za nepotrebne naprave in s tem zmanjšajte možnost poškodb zaradi strel ali okvar. V primeru močnih padavin, ki se stopnjujejo v poplave, pa se umaknite na varno višje ležeče območje. Doma pomembne predmete preventivno prestavite na višja mesta,« dodajajo na občini. Pri tem prebivalce prestolnice tudi pozivajo, naj se ne zadržujejo na prostem, še posebej ne pod drevesi ali ob električnih vodih.

V Mengšu evakuirali otroke iz vrtca

Močno deževje povzroča težave tudi v okolici Ljubljane. V Mengšu, kjer je potok Pšata že v jutranjih urah prestopil bregove, so gasilci iz vrtca Gobica na varno evakuirali 22 otrok. V Litiji so bile sprožene sirene zaradi možnosti večjega poplavnega vala reke Save, ki ga primerjajo s tistim iz leta 1990.

PGD Mengeš je nekaj po 18. uri sporočilo, da prihaja nov val, zato naj se občani z vsem potrebnim umaknejo v višja nadstropja.

Kot je za STA povedal predsednik prostovoljnega gasilskega društva Mengeš Sandi Jaklič, so občane Mengša o nevarnosti poplav obvestili okrog 6. ure zjutraj, že uro kasneje pa je potok Pšata prestopil bregove.

»Pod vodo je bilo tri četrtine Mengša, telefoni in odzivniki so nam ponoreli. Zdaj je nivo Pšate zelo upadel, ljudje kličejo za črpanje vode. Se pa bojimo naslednjega vala in bomo na terenu cel vikend,« je poudaril Jaklič.

Narasla voda je v Mengšu zalila tudi vrtec Gobica, zato so morali gasilci na varno evakuirati 22 otrok. Otroke so najprej evakuirali v višje nadstropje vrtca, zatem pa so jih preselili na nadomestno lokacijo v vrtcu Sonček. Obvestili so tudi starše, naj pridejo po otroke, je dodal Jaklič.

V Medvodah voda ni le odnašala stvari, prinesla je tudi ribe. FOTO: Borut Živulović/Reuters
V Medvodah voda ni le odnašala stvari, prinesla je tudi ribe. FOTO: Borut Živulović/Reuters

Sirene za nevarnost poplav so danes sprožili tudi v Litiji, zaradi možnosti, da bi reka Sava prestopila bregove, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje. Ob tem občane naprošajo, da se ne zadržujejo na poplavnih območjih in pazijo na svojo varnost in varnost drugih. V primeru nevarnosti naj pokličejo številko 112.

V štabu civilne zaščite občine Litija pa obveščajo občane, da se pričakuje večji poplavni val reke Save, primerjajo ga s tistim iz leta 1990. Ob tem vse občane pozivajo, da čim prej umaknejo vozila in svoje premoženje na višje točke oziroma iz kletnih prostorov, je občina Litija objavila na Facebook strani.

»Posebno opozorilo velja za prebivalce Spodnjega Loga, Save, Ponovič, Smrekarice, Renk, Trga na Stavbah, Ponoviške in Brodarske ulice ter Kresnic in Jevnice,« so izpostavili.

Zaradi poplave je zaprt Kresniški most in cesta Litija-Ljubljana.

Na poplave so pripravljajo tudi v drugih občinah na območju Ljubljane. V občini Borovnica so protipoplavne vreče na razpolago pri Debevčevih, Brezovica pri Borovnici 2a.

V Polhograjskih Dolomitih grožnje plazov

Hudourniki so močno narasli tudi v Polhograjskih Dolomitih, kjer je stanje po besedah poveljnika Gasilske zveze Dolomiti Andreja Slovše alarmantno. Voda je zalila več objektov, zaradi poplav in plazov je neprevoznih več cest, je dejal župan občine Dobrova - Polhov Gradec Jure Dolinar, ki upa, da voda pred popoldanskimi nalivi vsaj nekoliko usahne.

Plaz FOTO: Joži Malovrh
Plaz FOTO: Joži Malovrh

Kot je za STA dejal Dolinar, so se težave zaradi močnih nalivov ponoči sprva začele na območju naselij Črni Vrh, Setnik in Butajnova, sredi noči je zalilo več objektov v Polhovem Gradcu, proti jutru pa je hudourniška voda udarila preko Gradaščice v Horjulko in povzročila težave tudi v naselju Dobrova. Tako že od zgodnjega jutra ni bilo mogoče priti iz Polhovega Gradca, nekoliko pozneje pa je zastal promet tudi na Dobrovi, je pojasnil.

image_alt
Že današnji nalivi povzročili težave, najmočnejši prihajajo jutri

V višjih legah občine, na območju Zaloga, Črnega Vrha in Butajnove, so težave povzročali predvsem številni plazovi, po prvih ocenah se jih je sprožilo več deset. Ena hiša je zaradi plazu ogrožena, sicer pa so plazovi poškodovali več cest in jih nekaj tudi odnesli. Škoda bo tako ogromna, a danes se osredotočajo predvsem na reševanje težav, je poudaril.

Polhov Gradec FOTO: Gašper Završnik/Delo
Polhov Gradec FOTO: Gašper Završnik/Delo

Državni štab civilne zaščite so zaprosili za dodatnih tisoč protipoplavnih vreč, saj jim je teh zmanjkalo, prav tako tudi za morebitno pomoč z mehanizacijo, čolni in helikopterjem, česar pa za zdaj še niso potrebovali. Župan upa, da bo voda uplahnila do popoldneva, ko so napovedane nove močnejše padavine.

Po njegovih besedah je v nekaterih delih Polhovega Gradca prekinjena tudi preskrba s pitno vodo, a razloga še niso odkrili, saj morajo najprej počakati, da poplavna voda vsaj nekoliko odteče.

Kot je ocenil Dolinar, je ob tokratnih poplavah stanje slabše, kot je bilo v letih 2010 in 2014. Četudi so v zadnjih letih opravili več sanacij različnih delov pritokov, je tokrat padlo toliko padavin, da takšne količine vode niso ostale v strugah. Dvor je bil sicer v preteklosti večkrat poplavljen, v Zalogu in nižje ležečih delih Polhovega Gradca takšnih poplav ni bilo, je pojasnil.

Da tako visokega vodostaja v Dvoru gasilci, ki so na intervenciji, ne pomnijo, je za STA pojasnil tudi Slovša. Po njegovih navedbah je aktiviranih vseh deset gasilskih društev na tem območju in štab civilne zaščite.

Mali graben v Ljubljani FOTO: Blaž Samec/Delo
Mali graben v Ljubljani FOTO: Blaž Samec/Delo

Gasilci s terena poročajo, da so bila pritličja nekaterih objektov v Polhovem Gradcu, med njimi je tudi Pograjski dom, popolnoma zalita, v nekaterih je bilo vode tudi več kot en meter. Poplavne vreče tako niso zadostovale, posamezne prebivalce pa so morali tudi evakuirati. Dostop do nekaterih objektov so gasilcem oteževali tudi plazovi.

V obvestilu na spletni strani občine Dobrova - Polhov Gradec prebivalcem v neposredni bližini vodotokov svetujejo, da spremljajo razmere ter preventivno odmaknejo stvari ter tako zaščitijo svoje premoženje. Občanom priporočajo večjo pozornost in spremljanje vremenskih razmer, odsvetujejo zadrževanje ob vodotokih, posebej pa opozarjajo na previdnost na pešpoteh in mostovih.

Preberite še:

Obnavljamo Slovenijo

S projektom Obnavljamo Slovenijo ponujamo roko vsem žrtvam katastrofalnih poplav v Sloveniji. Tudi vi jim lahko pomagate z nakazilom v Sklad Ivana Krambergerja.

SMS-donacija: KRAMBERGER ali KRAMBERGER5 na 1919 in prispevali boste 1 evro oziroma 5 evrov.

Donacija na TRR: SI56 0292 2001 9831 742, s pripisom OBNAVLJAMO SLOVENIJO, sklic SI00 7265 ali s skeniranjem QR kode iz vaše mobilne banke.

Komentarji: