Policija: Laserski žarek lahko povzroči strmoglavljenje zrakoplova

Laserski žarek je med včerajšnjimi protesti poškodoval pilota helikopterja. Policisti so skupno pridržali 27 oseb, a so vse po preteku razlogov izpustili.
Fotografija: Neznani storilci so proti policijskemu helikopterju usmerili laserski žarek. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Neznani storilci so proti policijskemu helikopterju usmerili laserski žarek. FOTO: Voranc Vogel/Delo

S Policijske uprave Ljubljana so posredovali še nekaj pojasnil glede nevarnosti, ki jih za posadke hlikopterjev oziroma drugih zrakoplovov predstavlja lahkomiselna uporaba lasrja. Pojasnila sledijo informaciji, da so včeraj neznani storilci na Trgu republike proti policijskemu helikopterju usmerili laserski žarek, zaradi katerega je eden izmed pilotov utrpel poškodbe očesa in moral poiskati zdravniško pomoč.

image_alt
Policija uporabila solzivec, pridržala številne protestnike

»Osvetljevanje letal in helikopterjev je konstanten problem že vrsto let,« je danes popoldan sporočila predstavnica ljubljanskih policistov Aleksandra Golec. »Nemalokrat se izkaže, da so upravljalci laserjev mladoletne osebe, ki so jim starši kupili laser kot igračo, verjetno pa se tudi odrasli uporabniki ne zavedajo, da lahko laser, usmerjen v zrakoplov, zaradi odboja žarkov po pilotski kabini povzroči trenutno zaslepljenost celotne posadke. To lahko v skrajnem primeru privede tudi do nekontroliranega upravljanja helikopterja ali letala, tudi do strmoglavljenja.«

Glede včerajšnjega dogajanja v Policiji izpostavljajo sum, da je šlo za namerno dejanje in ne naključno rabo laserja, predvsem pa to, da lahko laserski žarek na vidu pilota pusti tudi trajne posledice.

Pilota, ki je bil poškodovan včeraj, so napotili na specialistični pregled vida. V primeru, da je njegov vid prizadet, lahko sledi izguba zdravniškega spričevala, potrebnega za letenje. V PU Ljubljana izpostavljajo, da njihovi piloti s policijskimi helikopterji ne opravljajo le policijskih nalog, pač pa tudi naloge reševanja ljudi v gorah, na cestah in prevoze poškodovanih v bolnišnic. Zato je pomembno, da je čim več pilotov operativnih, saj lahko to nekomu reši življenje.

Včeraj pridržali 27 oseb

Policisti so sicer včeraj zaznali 164 kršitev zakona o javnih zbiranjih in 166 kršitev zakona o javnem redu in miru (večinoma gre pri obeh zakonskih podlagah za iste kršitelje), eno kršitev zakona o osebni izkaznici, eni osebi so zasegli prepovedano drogo in eni solzivec. Prav tako sta bili zaznani dve kršitvi cestnoprometnih predpisov in ena kršitev iz pristojnosti drugih prekrškov.

Poleg tega so zaznali osem kaznivih dejanj. Gre za kazniva dejanja poškodovanja tuje stvari, napadov na uradne osebe in preprečitve uradnih dejanj. 

image_alt
Janša sledil Olaju, ki je objavil neresnično fotografijo

V času protesta so skupno pridržali 27 oseb, a so vse po preteku razlogov izpustili. Policisti so poleg fizične sile zaradi obvladovanja in odrivanja množice uporabili ščite, specialno oklepno vozilo (z ograjo), plinski razpršilec, konjenico in službene pse. Med izvajanjem pooblastil sta bila poleg pilota lažje poškodovana še dva policista. O poškodbah protestnikov do zdaj niso seznanjeni.

image_alt
Zaplinjenje Ljubljane

Ob zaključku protesta je v križišču Šubičeve in Slovenske ceste do policistov pristopila oseba s hudimi zdravstvenimi težavami (ki sicer niso bile povezane s protesti), policisti pa so osebi takoj zagotovili nujno medicinsko pomoč.