Nekdanjemu župniku Zrimu za spolno nadlegovanje leto in osem mesecev zapora

Do izteka kazni, ki jo je nekdanjemu ljutomerskemu župniku Andreju Zrimu naložilo sodišče, velja tudi kazen cerkvenega sodišča v Ljubljani.
Fotografija: Andrej Zrim je bil za krivega na prvostopenjskem sodišču spoznan januarja letos, višje sodišče pa je sodbo, ki je tako postala pravnomočna, potrdilo konec avgusta. FOTO: O. B.
Odpri galerijo
Andrej Zrim je bil za krivega na prvostopenjskem sodišču spoznan januarja letos, višje sodišče pa je sodbo, ki je tako postala pravnomočna, potrdilo konec avgusta. FOTO: O. B.

Okrožno sodišče v Murski Soboti je nekdanjega ljutomerskega župnika Andreja Zrima spoznalo za krivega kaznivega dejanja kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja, Višje sodišče v Mariboru pa je sodbo potrdilo, so sporočili iz Škofije Murska Sobota.

Kot so zapisali, je bil duhovnik za krivega na prvostopenjskem sodišču spoznan januarja letos, višje sodišče pa je sodbo, ki je tako postala pravnomočna, potrdilo konec avgusta. Kakšno kazen je dobil Zrim, na škofiji niso navedli, mu pa do izteka kazni, ki mu jo je naložilo sodišče, velja tudi naložena kazen cerkvenega sodišča v Ljubljani.

Na Okrožnem sodišču v Murski Soboti so za STA dodatno pojasnili, da je bila Zrimu za tri očitana kazniva dejanja kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja izrečena enotna kazen eno leto in osem mesecev zapora, s preizkusno dobo treh let. Zahteva za varstvo zakonitosti na pravnomočno sodbo do danes ni bila vložena in ne napovedana.

Murskosoboški škof Peter Štumpf je Zrima že aprila leta 2018 umaknil iz župnije sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru. FOTO: Jože Pojbič/Delo
Murskosoboški škof Peter Štumpf je Zrima že aprila leta 2018 umaknil iz župnije sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru. FOTO: Jože Pojbič/Delo

Sojenje Zrimu na murskosoboškem sodišču se je začelo septembra lani. Obtožen je bil spolnega napada na osebo, mlajšo od petnajst let, oziroma spolnega nadlegovanja ministrantk in mladoletnic pri verouku.

Murskosoboški škof Peter Štumpf je Zrima že aprila leta 2018 umaknil iz župnije sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru, nato ga je obsodilo še cerkveno sodišče. Kot so decembra 2019 zapisali v oznanilih na spletni strani omenjene župnije, so bili Zrimu v obsodbi izrečeni določeni ukrepi, med drugim opravičilo žrtvam in župnijskemu občestvu, prepoved vračanja v župnije službovanja brez škofovega izrecnega dovoljenja in prepoved javnega maševanja, dokler ne bo uspešno zaključena ustrezna terapija.

Preberite še: