New York Times: Varnostnika, ki bi morala nadzirati Epsteina, sta spala

Celice, v kateri je milijarder domnevno storil samomor, nista preverila tri ure, preden so ga našli mrtvega.
Fotografija: Jeffreyja Epsteina so pred njegovo smrtjo izvzeli iz nadzora zapornikov, za katere velja sum, da bi lahko storili samomor.
FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Jeffreyja Epsteina so pred njegovo smrtjo izvzeli iz nadzora zapornikov, za katere velja sum, da bi lahko storili samomor. FOTO: Reuters

Varnostnika, ki bi morala v zaporu na newyorškem Manhattnu nadzorovati posebno celico milijarderja Jeffreyja Epsteina, katerega življenje se je minulo soboto končalo z domnevnim samomorom z obešanjem, njegove celice nista preverila tri ure, zatem pa ponaredila vpis na seznamu nadzora, je objavil New York Times.

Kot na svojem portalu navaja časnik, sta varnostnika – moški in ženska, slednja je morala delati nadure – zaspala, s ponarejenim vpisom pa zatem skušala prekriti prestopek. Zapisala sta, da sta Epsteinovo celico nadzirala vsakih 30 minut, kot je bilo predpisano. Njun prekršek bi lahko po ameriškem pravosodju ocenili za kaznivo dejanje na zvezni ravni.



Odkritje sledi ponedeljkovi potezi generalnega tožilca Williama P. Barra, ki je odredil preiskavo okoliščin, ki so omogočile samomor. In tega, zakaj so Epsteina izvzeli iz posebnega nadzora zapornikov, za katere velja sum, da bi lahko storili samomor.

Zapor Metropolitan Correctional Center na Manhattnu. FOTO: Don Emmert/AFP
Zapor Metropolitan Correctional Center na Manhattnu. FOTO: Don Emmert/AFP


Nadzor zaradi suma samomora so uvedli po njegovem prvem poskusu samomora 23. julija, a je trajal le šest dni. Četudi si je Epstein celico delil z drugim zapornikom, so tega le dan pred samomorom premestili drugam, milijarder je ostal sam.

Varnostnika in upravnik zapora so začasno suspendirani. Imenovali so že novega upravnika zapora.