Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Škoda v Palomi po nestrokovni oceni znaša pet milijonov evrov

V tovarni Paloma je zagorelo v prostorih vzorčnega oddelka papirja, vzrok požara še ni znan. Velike težave so jim med gašenjem delale visoke temperature.
Zagorelo je nekaj minut po 18. uri. FOTO: J. l.
Zagorelo je nekaj minut po 18. uri. FOTO: J. l.
Be. B., STA
11. 6. 2024 | 08:08
11. 6. 2024 | 14:07
2:57

Včerajšnji požar v Palomi je gasilcem uspelo omejiti, ogenj so pogasili okrog 23. ure. V tovarni papirja Paloma Sladki Vrh je namreč v ponedeljek ob 18. uri zagorelo v zgradbi skladiščnega oddelka ali arhiva za vzorčne eksponate papirja, je za STA povedala poveljnica civilne zaščite Občine Šentilj in predsednica PGD Sladki Vrh Valentina Ošlovnik. Uničena so ostrešje in dve nadstropji, po nestrokovni oceni pa višina škode znaša pet milijonov evrov. Med gašenjem se je poškodoval en gasilec.

Po besedah Ošlovnikove so očividci gasilcem povedali, da je v ponedeljek popoldne med neurjem okrog 18. ure nekaj počilo, a ni bilo še nič vidno. Potem so zaposleni tovarne Paloma zaznali dim in takoj nato že videli ogenj, ki se je zelo hitro širil. »Z veliko težavo nam je uspelo zagotoviti, da se ogenj ni razširil na druge objekte, ker bi bile tam težave še malo večje zaradi še več gorljivega materiala. Tako da smo se dejansko štiri ure mučili s tem, da ogenj ni preskočil,« je dejala Ošlovnikova.

Med gašenjem težave povzročale visoke temperature

Velike težave so jim med gašenjem delale zelo visoke temperature, je dodala. Poleg tega je bila streha zelo nestabilna, saj je kovinska. »Gasilci so pričali, da že dolgo niso občutili takšne vročine. Zato je uničene ogromno opreme, od visokih temperatur in ostrih predmetov so pokale cevi, tudi steklo je pokalo in komaj smo prebili kovinsko streho, da smo sploh lahko prišli do žarišč in smo lahko gasili,« je opisala.

V požaru je sodelovalo okrog 130 gasilcev vseh prostovoljnih društev iz domače občine Šentilj, na pomoč so priskočili še iz sosednje občine Pesnica ter gasilska brigada iz Maribora, je povedala Ošlovnikova. Tudi gasilci iz sosednje Avstrije iz Cmureka in Feldbacha so prišli pomagat z mobilno postajo za polnjenje jeklenk. Sprva so namreč jeklenke vozili polnit v Maribor, kar je gasilce stalo veliko časa.

Opolnoči so gasilci ogenj pogasili, nato pa so še prekopavali pogorišče in iskali posamezna žarišča ter polivali tudi izolacijo, da ne bi ponovno zagorelo. Ostali so tudi na požarni straži.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine