NPU s hišnimi preiskavami pri Roku Snežiču

Opravili so 23 hišnih preiskav, ki sodijo v okvir obsežne mednarodne kriminalistične preiskave. Med preiskovanci menda tudi Miran Vuk in Dijana Đuđić.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) danes na Štajerskem in Primorskem opravljajo 23 hišnih preiskav, ki sodijo v okvir obsežne mednarodne kriminalistične preiskave. Med preiskovanci sta menda Miran Vuk iz Zavrča, sicer nekdanji župan tega kraja, ter podjetnik in davčni svetovalec Rok Snežič. Prav Snežič je bil v preteklosti davčni svetovalec družine Vuk.

Z Generalne policijske uprave so sporočili, da preiskovalci NPU za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in goljufije danes na območju Policijskih uprav Maribor in Koper opravljajo 23 hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih ter izvajajo druge operativne aktivnosti. S pomočjo tujih varnostnih organov sočasno poteka tudi več hišnih preiskav na območju Republike Hrvaške ter Bosne in Hercegovine.

Roka Snežiča smo za odziv tudi poklicali, a je njegova telefonska številka nedosegljiva.

Spletni portal capital.ba, ki prav tako piše o omenjenih preiskavah, saj so že pred časom opozarjali na domnevne nezakonitosti Roka Snežiča v Banjaluki, piše še, da naj bi hišno preiskavo opravili tudi pri Dijani Đuđić. Prav njeno ime se je v preteklosti pojavljalo tudi v Sloveniji, saj je konec leta 2017 stranki SDS posodila 450.000 evrov. Posojilno pogodbo je pri notarju podpisala s predsednikom SDS Janezom Janšo. Takšno finančno mahinacijo je računsko sodišče označilo za nezakonito, zato je stranka Đuđićevi denar vrnila.

image_alt
V Janševi SDS Roka Snežiča postavili na hladno


Izdajali fiktivne račune 


V obsežni kriminalistični preiskavi, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, je po navedbah Generalne policijske uprave osumljenih 19 fizičnih oseb. Preiskava se nanaša na sume zlorabe položaja odgovornih oseb v več gospodarskih družbah, ki so na škodo teh družb, s pomočjo slovenskih in tujih državljanov, pridobile za približno sedem milijonov evrov protipravne premoženjske koristi. Nobena fizična oseba ni pridržana. Za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je zagrožena zaporna kazen do osmih let, za goljufijo pa do treh let.

V. d. direktorice NPU Petra Grah Lazar je povedala, da so osumljenci izdajali fiktivne račune in se na ta način nezakonito okoristili. Glede financiranja SDS je povedala, da v tej preiskavi ni osumljena nobena politična stranka. Pri današnjih aktivnostih sodeluje sto preiskovalcev NPU in kriminalistov iz Policijskih uprav Maribor, Celje in Koper ter Uprave kriminalistične policije, so še navedli na Generalni policijski upravi. Preiskovalci opravljajo hišne preiskave med drugim v Mariboru in Zavrču.

Preberite še: